illustration montre les crypto monnaies bitcoin ethereum et dogecoin 20230420164220

Jornades d'alts i baixos al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) es manté per sobre dels 36.500 dòlars, encara que s'allunya dels 37.000 després de perdre un 0,6% a les últimes 24 hores, mentre que l'ethereum (ETH) modera el ral·li, tot i que la darrera jornada ha estat positiva i li permet continuar mirant cap als 2.100 dòlars.

Tot i això, el que més crida l'atenció són les caigudes a l'espai de les altcoins. Solana (SOL) perd a prop d'un 5%, el cardano (ADA) i el dogecoin (DOGE) cedeixen un 2% i tronc (TRX) i toncoin (TON) retallen el mateix. XRP, en canvi, puja un 1%, tot i que ha moderat molt les pujades després de disparar-se al nivell més alt des de la victòria judicial davant la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès).

Per trobar el causant d'aquests darrers moviments cal mirar cap a un sospitós habitual: BlackRock. Encara que, aquesta vegada, la gestora més gran del món no hagi fet res per motivar aquesta bolcada al mercat de les criptomonedes alternatives. I és que, aquest dilluns, la companyia va desmentir que registrés a Delaware un fons cotitzat (ETF, per les sigles en anglès) d'XRP. La notícia falsa va impulsar el preu de les criptomonedes i del token de Ripple Labs, que es va arribar a disparar un 10%.

No és la primera vegada que s'abusa del procés de registre en aquest estat o que s'utilitza el nom de la gestora més gran del món per tractar de manipular els preus del mercat de les criptomonedes. De fet, fa unes setmanes els preus van repuntar amb força després que el mitjà CoinTelegraph publiqués erròniament que l'aprovació dels ETF de bitcoin al comptat sol·licitats per BlackRock i altres companyies era imminent. Tot i que el mitjà va reconèixer públicament el seu error i les companyies van desmentir aquestes informacions, les criptomonedes van pujar amb força durant els dies posteriors.

Per Ben Laidler, estrateg de mercats globals d'eToro, els moviments resultants d'aquestes notícies falses "il·lustren la sensibilitat de la classe d'actius a qualsevol bona notícia i hauria d'animar els inversors davant de la llarga llista de VEOMACque s'acosten". "Des de la data límit de la SEC dels EUA per aprovar definitivament l'ETF del bitcoin al comptat el gener del 2024, fins a la "reducció a la meitat" o 'halving' de les recompenses per bloc minat que s'espera el març, passant per les noves normatives bancàries globals i de comptabilitat corporativa dels EUA que faciliten la possessió de criptomonedes", relata.

No obstant això, aquest mateix argument es pot capgirar per defensar la tesi contrària. Si bé molts analistes defensen aquest cas alcista, d'altres destaquen que els últims esdeveniments no només segueixen evidenciant alguns dels problemes més evidents dels actius digitals, sinó també posen de manifest com estan de sobrecomprades les criptos després de les últimes pujades i els pocs fonaments que tenen en aquests moments.

En aquest sentit, els experts de JP Morgan han definit aquestes últimes pujades com a "poc convicents" i han apuntat que el front regulador, encarnat en les demandes de la SEC davant importants actors com Binance o Coinbase, així com els crims relacionats amb els actius digitals com altres importants vents en contra per a les criptos.

"Sí, el llançament d'aquests ETF podria injectar centenars de milers de milions de dòlars i ampliar el segment d'inversors potencials al mercat de criptomonedes. Però crec que és una mica aviat per ser tan optimista en aquests moments sense superar els obstacles més destacats per al creixement d'aquest mercat”, apunta Samer Hasn, analista de mercats d'XS.com.

Manuel Villegas, analista d'actius digitals del banc suís Julius Baer, recorda que, si bé "una extensió del ral·li, que és molt probable", l'actual repunt "podria ser perquè no hi ha profunditat de mercat i que les ordres relativament petites tenen capacitat per influir en els llibres d'ordres de totes les borses”.

contador