Les criptomonedes no aixequen cap. El bitcoin (BTC) es deixa a prop d'un 2% més en les últimes 24 hores i posa en perill els 26.200 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) segueix la seva estela, perd un 2,10% i retrocedeix fins als 1.780 dòlars. Tret d'un gir inesperat dels esdeveniments, el maig serà el pitjor mes des del començament del 2023 per als actius digitals.
"El bitcoin es manté dins d'un rang i s'hauria de continuar consolidant a prop dels límits inferiors del seu rang de negociació de pendent descendent, amb el nivell de 25.000 dòlars proporcionant un suport massiu", apunta Edward Moya, analista sènior de mercats d'OANDA.
Segons Moya, la criptomoneda reina "està sota pressió a mesura que creix el risc d'un impagament dels EUA", alhora que la Reserva Federal (Fed) torna a donar senyals que podria tornar a trepitjar l'accelerador i endurir la política monetària nord-americana. “El bitcoin serà molt sensible a l'augment dels rendiments del Tresor, ja que massa empreses de cadena de blocs tindran dificultats per finançar-se. Ja és força difícil trobar un banc que negociï amb criptomonedes, molt menys per demanar préstecs per a projectes a llarg termini”, sentencia aquest expert.
Sobre el sostre de deute dels Estats Units, la situació continua en punt mort. O, més aviat, sonant com un disc ratllat. Si la setmana passada semblava que l'acord estava proper i s'estava postergant per mantenir les aparences, les últimes jornades han deixat clar que republicans i demòcrates no semblen estar per la feina de donar a torçar el braç i evitar un impagament històric per a la primera economia del món. Segons el president republicà de la Cambra de Representants, Kevin McCarthy, les negociacions d'ahir van evidenciar que les postures continuen sent “distants” i sembla que l'agència de qualificació Fitch Ratings hi està d'acord.
La secretària del Tresor dels EUA, Janet Yellen, ha marcat com a data límit per a l'acord l'1 de juny, intentant posar més pressió sobre els responsables polítics perquè arribin a un acord. Tot i això, analistes com els de Goldman Sachs o Nomura creuen que el límit serà una mica més tard, creant així una sèrie de jornades que posaran a prova els nervis dels inversors a un costat i a l'altre de l'Atlàntic. "Potser el que faci falta per generar la urgència necessària, perquè els polítics deixin de jugar a la ruleta russa amb l'economia nord-americana, sigui un col·lapse al mercat", reconeix Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.
D'altra banda, les actes de la Fed han mostrat una divisió manifesta entre els banquers sobre una possible pujada de tipus. Diversos dels participants a la trobada van assenyalar que, “si l'economia evoluciona d'acord amb les seves perspectives actuals”, una nova pujada de tipus “pot no ser necessària”. Altres, en canvi, “van comentar que, en base a les seves expectatives que el progrés en el retorn de la inflació al 2% podria continuar sent inacceptablement lent, l'enduriment addicional de la política probablement estaria justificat en reunions futures”.
Des de Rabobank i Oxford Economics destaquen la divergència de postures entre el president Powell i els banquers regionals, amb el primer inclinant-se per una pausa i els segons per trepitjar l'accelerador. “L'últim cop que un governador de la Fed va dissentir va ser el 2005”, destaquen des de la companyia britànica. Així mateix, els experts de Pantheon Macroeconomics creuen que “els funcionaris de la Fed semblen finalment estar prenent de debò la idea que les seves accions agressives durant el darrer any i la crisi bancària, en última instància, deprimiran seriosament el creixement”.
D'altra banda, els comentaris en defensa de les criptomonedes de Ron DeSantis, governador de Florida i candidat republicà a la presidència dels Estats Units, s'han vist ofegats per aquests dos esdeveniments. En un espai de Twitter en què va anunciar la seva candidatura amb Elon Musk, el polític de la branca més dura del Partit Republicà va subratllar que “el règim actual la té presa amb el bitcoin” i que “si continua així durant quatre anys més, probablement acabaran matant-lo”.
A la resta del mercat, caigudes destacades als principals criptovalors. El cardano (ADA), per exemple, es deixa a prop d'un 3% i ripple (XRP), un 2%. Polygon (MATIC) remunta al voltant de l'1%.