bitcoin caidas nueva
Freepik/Sketchepedia

Fortes caigudes al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) perd al voltant d'un 3,5% després de caure per sota dels 56.000 dòlars durant la sessió asiàtica, molt llastrada per les dades econòmiques dels Estats Units i de la caiguda d'Nvidia. L'ethereum (ETH) cedeix encara més i està perdent els 2.400 dòlars a aquesta hora.

  • 89.592,96$
  • 2,93%

Les caigudes són igual o més voluminoses entre les altcoins. Tokens com Binance coin (BNB) estan cedint més d'un 4%, mentre que toncoin (TON) retrocedeix per sobre del 10% i segueix cotitzant els problemes relacionats amb la detenció de Pavel Durov, fundador de Telegram. Altres criptos com solana (SOL), XRP, dogecoin (DOGE) o cardano (ADA), entre d'altres, cauen una mica menys.

Els analistes assenyalen que les caigudes observades als mercats de renda variable, a banda i banda del món (el Nikkei s'ha desplomat un 4%), tenen molt a veure amb la por d'una possible recessió. "Setembre ha començat malament, per dir-ho suaument. Les accions nord-americanes s'han desplomat després que les últimes dades de l'ISM hagin mostrat el cinquè mes de contracció al sector manufacturer dels EUA, i a un ritme accelerat. Això ha revifat els temors de recessió abans de conèixer les dades crucials d'ocupació als Estats Units d'aquesta setmana", apunta Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

Segons aquesta experta, la desacceleració del creixement als EUA i les dades febles també estan augmentant les expectatives de retallada de taxes, afavorint una rotació sectorial des de grans tecnològiques cap a altres segments menys valorats a les últimes setmanes. "Però l'expectativa d'una retallada de taxes agressiva és negativa per a totes les accions, independentment de la seva exposició a la tecnologia. Les males notícies són males notícies per a tothom", afegeix.

En el cas de les criptos, una retallada hauria d'afavorir pujades al mercat, però de moment sembla que el temor d'una possible recessió pesa més que una política monetària més relaxada. La publicació d'indicadors econòmics clau a finals d'aquesta setmana, com ara els PMI i les dades de desocupació, podria canviar el sentiment del mercat. "Si l'economia nord-americana mostra una fortalesa continuada, els inversors podrien estar més disposats a assumir riscos, cosa que podria elevar la valoració de bitcoin, especialment si els tipus d'interès comencen a baixar a un ritme ràpid", apunta George Pavel, director general de Capex.com a l'Orient Mitjà.

Sigui com sigui, sembla que aquests temors s'han reflectit en l'acompliment dels fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de BTC al comptat, que han viscut el seu pitjor dia des de l'1 de maig en registrar sortides netes de 287,8 milions de dòlars. L'FBTC de Fidelity va liderar les sortides i va registrar 162,3 milions de dòlars en retirades. GBTC, de Grayscale, va registrar una sortida de 50,4 milions de dòlars, i BITB i ARK van perdre 25 i 33,6 milions de dòlars, respectivament. L'IBIT de BlackRock es va quedar a zero per segon dia consecutiu. Per part seva, els ETF d'ETH també van viure el seu pitjor dia des de principis d'agost, amb sortides netes de 47,4 milions de dòlars.

D'altra banda, cal destacar que el conseller delegat de Cantor Fitzgerald, Howard Lutnick, ha afirmat que les empreses financeres tradicionals (TradFi) "volen fer transaccions amb bitcoin", però es veuen frenades pels requisits dels reguladors nord-americans. "Si un banc guardés el teu bitcoin, hauria de reservar els seus propis diners equivalents a aquesta quantitat, una mena de 'presó'. Per això no el retenen. Però si l'entorn normatiu fos bo, totes les empreses financeres tradicionals es llançarien de cap al bitcoin", ha afirmat Lutnick.

contador