criptodivisas portada

Espanya, Alemanya, França, Itàlia i els Països Baixos han emès una declaració conjunta per la qual donen suport a l'objectiu de la Comissió Europea d'elaborar un reglament per a les criptodivises recolzades per actius, com les ‘stablecoins’, que garanteixi la sobirania monetària de l'eurozona i el paper del Banc Central Europeu com a únic emissor de divises

Els cinc països afirmen en un comunicat que cap acord mundial sobre criptografia d'actius pot ser operatiu a la Unió Europea (UE) “fins que els desafiaments i riscos legals, reguladors i de supervisió hagin estat adequadament identificats i abordats”.

Els països esperen les propostes de la Comissió sobre la regulació d'aquests actius aquest mes i han declarat que recolzen “plenament” les intencions de la institució de proporcionar un marc reglamentari precís i estable per a les monedes criptogràfiques recolzats per actius i per prohibir, quan s'escaigui, els que no compleixin tots els requisits previs. “És de gran importància que els objectius de la ‘Proposta de Criptologia’ estiguin acuradament alineats amb els objectius de l'estratègia de pagaments minoristes amb l'objectiu d'enfortir la influència d'Europa i consolidar la seva autonomia econòmica en l'àmbit dels pagaments”, resa el document.

La declaració conjunta, els països signants posen l'accent que el marc reglamentari per als actius criptogràfics recolzats per actius a la UE donin resposta a dues prioritats crucials: d'una banda “preservar la nostra sobirania monetària i fer front als riscos de la política monetària”. D'altra banda, “protegir els consumidors de la UE”.

El text recull una sèrie de directrius perquè la Comissió tingui en compte, com que cada unitat de criptoactiu tingui una relació de paritat amb la moneda fiduciària de la qual depengui, o que totes les entitats que operin amb actius criptogràfics a la UE hauran d'estar registrades abans d'iniciar qualsevol activitat.

"NOMÉS EL BCE POT EMETRE DIVISES"

"Volem un simple principi: el BCE és l'única entitat que té permès emetre una divisa, i aquest punt és una cosa que no pot ser perjudicat ni afeblit per cap projecte, inclòs Lliura (la criptodivisa de Facebook)", ha resumit el francès Bruno Le Maire en una compareixença conjunta en la qual no han respost preguntes de la premsa.

En la mateixa línia, la vicepresidenta d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, ha indicat que la declaració està basada en tres prioritats: la sobirania monetària, l'estabilitat financera i la protecció dels consumidors. "Els ciutadans han d'estar segurs i sentir-se protegits pel sistema monetari que ens hem donat a nosaltres mateixos", ha subratllat.

L'espanyola ha recordat que la Comissió Europea té previst presentar un marc regulador per a les criptodivisas i que, quan sigui acordat pels ministres, significarà que la UE "liderarà el camí" en aquest camp i facilitarà el desenvolupament d'un "estàndard global" sobre divises virtuals.

"La declaració és un fort senyal que estem units i compromesos per garantir, d'una banda, que secundem i impulsem la innovació financera i, per un altre, que això va de bracet amb l'estabilitat, la protecció dels consumidors i la sobirania monetària", ha expressat el ministre italià Roberto Gualtieri.

Noticias relacionadas

contador