photo d archives d un bitcoin visible sur une photo d illustration prise a la maison du bitcoin a paris 20231221192939

Després del tuit fals per un hackeig del compte de la SEC (Comissió de Valors i Borsa dels EUA), en què es deia que els ETF de bitcoin havien estat aprovats, per fi, i per primera vegada, els reguladors nord-americans han aprovat fons cotitzats a borsa (ETF) que inverteixen directament en bitcoin, un pas que es considera un esdeveniment històric per al sector dels actius digitals.

El bitcoin es manté tranquil després de la notícia després de pujar fins als 48.000 dòlars quan es va produir el fals avís i després d'haver descomptat, amb la forta revaloració dels darrers temps, aquesta aprovació. Ara cotitza als 46.000 dòlars. L'ethereum, per la seva banda, puja amb força (+8%), fins als 2.578 dòlars.

L'aprovació ampliarà l'accés a la criptomoneda més gran a Wall Street i més enllà. La Comissió de Valors i Borsa ha autoritzat empreses líders a la indústria, com BlackRock, Invesco i Fidelity, així com competidors més petits, incloent-hi Valkyrie, per començar a operar aquest dijous.

"Els ETF de bitcoin al comptat facilitaran l'accés al mercat 'cripto', atraient més inversors i liquiditat. Encara que no és fàcil anticipar l'escala dels nous operadors i la dinàmica del mercat, és útil tenir en compte que la introducció dels ETF d'or el 2004 va conduir a set anys d'evolució positiva dels preus. Juntament amb l'esdeveniment del 'halving' del bitcoin aquest any, aquests esdeveniments podrien proporcionar un mercat dinàmic per al bitcoin", opina Javier García de la Torre, director de Binance Espanya i Portugal.

García de la Torre afegeix que l'aprovació "il·lustra un nou nivell d'acceptació, maduresa i generalització del mercat 'cripto', dotant el sector de més credibilitat i potencial per continuar innovant".

La SEC ha estat en contra d'un fons de bitcoin al comptat durant anys, amb diverses empreses presentant i després retirant sol·licituds d'ETF al passat. El president de la SEC, Gary Gensler, ha estat un crític obert de les criptomonedes durant el seu mandat.

Tot i això, el regulador va semblar canviar de rumb quant a la qüestió de l'ETF el 2023, possiblement a causa, en part, d'una pèrdua l'agost contra Grayscale en una decisió judicial que va criticar la SEC per bloquejar els ETF de bitcoin mentre permetia fons que rastregen futurs de bitcoin.

L'optimisme al voltant de l'aprovació va ressorgir per primera vegada aquest any després que el gegant de la gestió d'actius BlackRock presentés una sol·licitud el juny, fet que va portar a una onada de sol·licituds dels seus competidors. El calendari de terminis va portar molts experts de la indústria a esperar que els primers ETF de bitcoin fossin aprovats poc després del començament del 2024.

"L'ETF de bitcoin al comptat aportarà més credibilitat al sector dels actius digitals, fomentant la confiança al mercat entre un públic més ampli", afirma el director de Binance Espanya i Portugal. "La inversió directa en bitcoin i diversos instruments regulats coexistiran, permetent diverses estratègies d'inversió i atenent diferents perfils de risc i preferències. Això assenyala una nova i emocionant era d'acceptació i legitimitat, no només per al bitcoin, sinó també per al 'cripto espai' en general".

L'ethereum està pujant avui per les expectatives d'un ETF d'ETH, que seria una de les fites que s'esperen les properes setmanes i mesos a l'univers de les criptomonedes.

contador