fed, cripto, criptomonedas

Giro a la baixa al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) frena la seva escalada i se situa just per sota dels 27.100 dòlars i l'ethereum (ETH) retalla un 0,8% a les últimes 24 hores i es dirigeix cap als 1.600 dòlars.

Aquest ajustament s'ha produït després de la darrera decisió de política monetària de la Reserva Federal (Fed). El banc central nord-americà va complir el que estava previst... a mitges: els tipus d'interès no van pujar en aquesta reunió, però la Fed va avisar que està preparada per a una alça més el que resta d'any si fos necessari. Els membres del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès) van elevar notablement les previsions de creixement, van reduir l'estimació de la taxa d'atur i, sobretot, van mantenir la previsió d'inflació subjacent, cosa que justifica una pujada addicional aquest 2023 i tan sols una baixada de 50 punts bàsics el 2024.

La pausa 'hawkish' de la Fed va ser ratificada per les declaracions del president Jerome Powell, que va assegurar que "és més probable que sigui pertinent apujar els tipus de nou en qualsevol de les dues reunions restants d'aquest any que no ho sigui". "Volem veure proves realment convincents que hem assolit el nivell apropiat, i hi estem veient avenços i ho agraïm. Però necessitem veure més avenços abans que estiguem disposats a arribar a aquesta conclusió", ha afegit.

Els actius digitals van seguir l'estela dels mercats de renda variable després de les declaracions de Powell i el bitcoin va perdre momentàniament els 26.900 dòlars. La baixada dels preus reflecteix la poca convicció del mercat en les projeccions de la Fed, que ha estat força criticada a les últimes hores per la seva última decisió. Així mateix, el consens atorga uns punts més de probabilitat a una pujada de tipus de la Fed des del començament d'any, segons dades de l'eina FedWatch de CME, però el sentiment majoritari és de dues pauses més: un 66,5% el novembre (-3,6%) i un 5,2% el desembre (-6%).

"Ens resulta difícil prendre'ns l'anunci d'avui amb massa optimisme. Ens ha sorprès que l'informe posés èmfasi en retallades de tipus més lents del previst anteriorment", explica Michael Silberberg, responsable de relacions amb els inversors d'AltTab Capital.

Per part seva, Zach Panndl, economista de Grayscale Research, assenyala que la Fed "ha adoptat la idea d'un aterratge suau: veuen un creixement més fort i una desocupació més baixa, i encara esperen tornar al seu objectiu d'inflació". "L'últim aterratge suau es va produir a mitjans de la dècada de 1990, i va resultar ser un resultat fantàstic per als actius relacionats amb la tecnologia. Encara que no podem assegurar que hi hagi un aterratge suau, aquest escenari podria ser positiu per al BTC i l'ETH", afegeix.

Cal destacar que, recentment, Grayscale ha sol·licitat llançar un fons cotitzat (ETF, per les sigles en anglès) de futurs de l'ETH per segona vegada. La nova sol·licitud s'ajusta a la Llei de valors de 1933, a diferència de l'anterior, que es basava en la Llei de societats d'inversió de 1940. Encara que no se saben els motius d'aquest pas, es creu que pot augmentar la possibilitat que aprovi el llançament d'aquest ETF.

Per tècnic, César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía, destaca que el bitcoin aconsegueix subjectar-se, de moment, al voltant de l'important nivell de suport que presenta als 24.745 dòlars. "L'abandonament d'aquests preus faria perdre la mitjana de 200 sessions i ens faria pensar en una extensió de les caigudes fins al nivell dels 20.000 dòlars", afegeix.

A la resta del mercat predominen les caigudes. XRP i cardano (ADA) es deixen un 1%, igual que Binance coin (BNB), mentre que dogecoin (DOGE) repunta amb moderació.

contador