El bitcoin perllonga el rebot de curt termini que va iniciar dimecres, després de perforar breument el suport als 40.000 dòlars aquest dimarts, arrossegat per l'aversió al risc generada per les pors d'una possible fallida del colós immobiliari China Evergrande Group. L'aspecte tècnic de la moneda digital amb més capitalització de mercat ja apuntava que iniciaria una reestructuració a l'alça després de recalar a aquest nivell de preus que va perdre breument, quan va caure fins als 39.800 dòlars el 21 de setembre, i diversos factors fonamentals estan impulsant la remuntada.
- 98.868,05$
- -0,08%
En primer lloc, les preocupacions sobre Evergrande s'han pres un respir després que l'empresa immobiliària hagi arribat a un acord amb els tenidors de bons i hagi aconseguit evitar l'impagament de les seves obligacions que vencien aquest dijous, cosa que ha ajudat a dsencadenar una recuperació a tot el mercat de les monedes digitals. A més de les pujades en la creació de Satoshi Nakamoto, l'ethereum puja al voltant d'un 9%, per sobre dels 3.100 dòlars i altres tokens deixen alces del 10%, 15% en el cas del SOL de Solana. La capitalització total torna a rondar als 2 bilions de dòlars.
D'altra banda, el repunt dels criptoactius s'ha vist exacerbat pels comentaris del president de la Reserva Federal dels EUA (Fed), Jerome Powell, que ha explicat, durant la seva tradicional compareixença després de la reunió mensual del banc central, que la Fed planeja continuar amb el seu actual nivell de compres mensuals de bons en el futur immediat, ja que el tapering no arribarà fins al novembre i es prolongarà fins a "mitjans del 2022". Així mateix, les pujades de tipus no seran fins l'any vinent.
Els experts, però, demanen cautela davant l'optimisme deslligat, ja que el bitcoin, que ha deixat altes dosis de volatilitat aquesta setmana, "no té unes perspectives massa bones a curt termini" mentre segueixi per sota dels 44.000 dòlars, indica Craig Erlam, analista d'Oanda. "La moneda digital va trencar amb força per sota d'aquest preu dimarts, on havia trobat un fort suport durant les últimes setmanes. El moviment va desencadenar una ràpida caiguda cap als 40.000 dòlars abans de recuperar part d'aquestes pèrdues", explica.
El que ara estem veient és "un nou desafiament a aquests 44.000 dòlars", prossegueix, "un nivell que ara és una resistència", de manera que "un fracàs en les pujades pot ser un senyal baixista i alimentar la pressió a la baixa del mínim del 21 de setembre". "Un moviment per sota dels 40.000 dòlars podria fer que l'atenció tornés a centrar-se en els 36.000 dòlars i fins i tot en els 30.000 dòlars", conclou l'expert.
LES 'CRIPTOS' LLASTRADES PELS RISCOS REGULADORS
A tot l'anterior cal afegir l'impacte al mercat dels comentaris de president de la Comissió de Valors dels Estats Units (SEC per les sigles en anglès), Gary Gensler, que ha redoblat la seva posició que la seva agència té una autoritat "robusta "per regular la indústria de les criptodivises, afirmant en una conversa amb el The Washington Post dimarts que "la majoria" de les criptodivises tenen atributs de valors. A més, ha carregat amb duresa contra les anomenades 'stablecoins' (monedes estables), de les quals ha dit que són "fitxes de casino".
D'altra banda, els inversors també estan pendents del fet que el govern del president dels EUA Joe Biden té la intenció de nomenar l'advocada, acadèmica i ex assessora política kazakh-nord-americana Saule Omarova per dirigir l'Oficina del Contralor de la Moneda (OCC), la institució que supervisa el sector bancari dels Estats Units.
Omarova ha criticat al passat tant els criptoactius com el sector bancari tradicional, havent promès en una ocasió "acabar amb la banca tal com la coneixem". Ha caracteritzat les criptodivises com "beneficiant principalment al sistema financer disfuncional que ja tenim".