ep archivo   edificio de la reserva federal de estados unidos fed
RESERVA FEDERAL DE ESTADOS UNIDOS - Archivo

La Reserva Federal dels Estats Units (Fed) ha advertit que un fort repunt dels tipus d'interès i les 'stablecoins', que estan sota el focus per la brutal depreciació del dòlar terra (UST) vinculat al dòlar nord-americà, podrien suposar risc per a l'economia dels EUA.

Un augment brusc dels tipus d'interès per frenar nous sobresalts de la inflació suposaria un risc per a l'economia nord-americana, va dir dilluns la Reserva Federal, alhora que va informar d'una probabilitat "més del normal" que les condicions de negociació als mercats financers nord-americans es deteriorin sobtadament.

"Noves sorpreses adverses en la inflació i els tipus d'interès, sobretot si van acompanyades d'un descens de l'activitat econòmica, podrien afectar negativament el sistema financer", van escriure els responsables polítics a l'informe d'estabilitat financera de la Fed (Financial Stability Report), que es publica dues vegades l'any, al maig i al novembre.

Les finances dels consumidors es podrien veure afectades per la pèrdua de llocs de treball, la pujada dels tipus d'interès i la baixada dels preus de l'habitatge, va advertir la Fed, i les empreses també s'enfrontarien a “un augment de la morositat, les fallides i altres formes de dificultats financeres".

"Una forta pujada dels tipus d'interès podria provocar una volatilitat més gran, tensions en la liquiditat del mercat i una gran correcció dels preus dels actius de risc, causant potencialment pèrdues en una sèrie d'intermediaris financers", ha informat la Fed. Això reduiria "la seva capacitat de reunir capital i mantenir la confiança de les contraparts", va afegir el banc central.

També va emetre una advertència sobre la liquiditat -la capacitat de comprar o vendre un actiu sense influir en el preu- després de diversos mesos frenètics als mercats nord-americans. Les vendes han eliminat bilions de dòlars del valor de les accions i els bons, alhora que han tancat la porta a noves cotitzacions i han augmentat els costos dels préstecs per als consumidors i les empreses.

La Fed va dir que la capacitat de comprar o vendre actius als preus cotitzats pels agents de borsa s'havia "deteriorat" i era pitjor del que es podia esperar a causa dels nivells de volatilitat. Va afegir que la disminució de la liquiditat podria veure's agreujada pel fet que els corredors i les empreses de negociació d'alta freqüència "són especialment cautelosos" ateses les condicions del mercat.

LES MONEDES ESTABLES, DE NOU SOTA EL FOCUS DEL BANC CENTRAL

La Fed ha tornat a posar sota el focus les 'stablecoins', els valors digitals coneguts com a monedes estables, vinculats al dòlar dels EUA, ja que els considera com una amenaça potencial per a l'estabilitat del sistema financer. En aquesta ocasió ha afegit una advertència que el risc de reemborsaments sobtats i desesperats de monedes estables és similar al risc de fuites de capitals als fons del mercat monetari.

"Aquestes vulnerabilitats es poden veure exacerbades per la falta de transparència pel que fa al risc i la liquiditat dels actius que recolzen les stablecoins", segons l'informe, que assenyalava que el mercat està concentrat amb més del 80% de la seva activitat en tres noms: tether (USDT), USDC i binance USD (BUSD).

Els documents també van assenyalar una preocupació no detallada anteriorment que "el creixent ús de stablecoins per complir amb els requisits de marge per al comerç palanquejat en altres monedes virtuals pot amplificar la volatilitat."

Noticias relacionadas

contador