bitcoin perdidas
Karolina Grabowska (Pexels)

Les criptomonedes no aixequen cap. El bitcoin (BTC) cedeix un 1,5% durant les últimes 24 hores i cau fins als 21.600 dòlars, el nivell més baix de l'últim mes. Per part seva, l'ethereum (ETH) es mostra més resilient, encara que les pèrdues d'un 1% l'empenyen per sota dels 1.550 dòlars. Així mateix, la capitalització borsària de les 'criptos' ha tornat a caure per sota del bilió de dòlars.

La principal notícia del darrer dia ha estat la fallida del criptobanc Silvergate. L'antic soci d'alguns dels actors més grans de la indústria com Binance, Coinbase o el trencat FTX ha posat fi a les seves operacions de forma voluntària després d'una turbulenta setmana durant la qual s'ha anat enfonsant a poc a poc al fang. Cal recordar que Silvergate va anunciar divendres passat que endarreriria la publicació dels seus resultats anuals a causa d'“una sèrie de circumstàncies que afectaran negativament el calendari i els resultats no auditats”.

Per si no n'hi hagués prou, les 'criptos' han hagut de lidiar amb una Reserva Federal (Fed) més dura del previst. Durant la doble compareixença davant els representants polítics dels Estats Units, el president Jerome Powell ha indicat que el nivell terminal dels tipus d'interès serà més alt del que s'anticipava a causa de les dades de la primera economia del món, que han demostrat que el mercat laboral és més fort del previst i que la inflació cau més a poc a poc del que agradaria a l'organisme. “No hem pres encara cap decisió sobre la reunió del març”, ha assegurat Powell aquest dimecres davant de la Cambra de Representants, tot i que ha tornat a subratllar que la Fed no està “en el camí preestablert”.

“El segon dia de declaracions de Powell va ser tan agressiu com el primer, amb una petita excepció: va dir que les dades determinaran si la Fed augmentarà el ritme de pujades. Però si la intenció de Powell era refredar les apostes de pujada de 50 punts bàsics, no va sortir segons el pla”, explica Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank. En aquest sentit, l'eina FedWatch de CME estima que hi ha a prop d'un 80% de probabilitat que el banc central porti els tipus d'interès fins al rang de 500-525 punts bàsics. Fa només una setmana, la probabilitat que es produís una pujada d'aquesta magnitud amb prou feines superava el 30%.

I és que les darreres dades publicades continuen oferint raons perquè la Fed torni a trepitjar l'accelerador. Aquest dimarts es van conèixer les dades de l'enquesta d'ocupació ADP del febrer i les ofertes d'ocupació (JOLTS) del gener, les lectures de les quals van caure menys del previst. “En altres paraules, les dades d'ocupació van tornar a ser massa sòlides per estovar la mà dels falcons de la Reserva Federal”, subratlla Ozkardeskaya. La dada oficial d'ocupació, que es coneixerà divendres, i l'IPC del febrer, que es publicarà dimarts, acabaran aclarant els dubtes del mercat.

"Sospito que podríem tornar a provar els mínims assolits l'any passat com a resultat de la pujada de tipus, però també a causa de l'actual règim d'ajust monetari de la Fed, que està drenant liquiditat dels mercats", explica Quinn Thompson, director de mercats de capitals de Maple.

Segons aquest expert, "gran part dʻaquest enduriment de la política monetària sʻestà reflectint en els preus dels mercats de renda fixa". "Els actius de risc encara han de valorar el potencial de contagi a la baixa, i això podria significar problemes per a la renda variable i les criptomonedes", afegeix.

A la resta del mercat, caigudes a les principals altcoins. Destaca la caiguda de més del 6% a polygon (MATIC) i les pèrdues de més del 4% en la solana (SOL). Al costat positiu, ripple (XRP) repunta a prop d'un 4%.

contador