L'economista Paul Krugman, guanyador del Premi Nobel, i poc amic del bitcoin i les criptomonedes, ha fet una ominosa advertència sobre el volàtil mercat dels actius digitals, comparant-ho amb la crisi de les hipoteques d'alt risc de finals de la dècada del 2000, les subprime.
En un article d'opinió per a The New York Times, Krugman va avisar que està "veient paral·lels incòmodes" entre les criptomonedes i la crisi de les hipoteques d'alt risc dels Estats Units, que va posar de genolls tot el mercat de l'habitatge i va desencadenar la crisi financera mundial del 2007-2008.
"Hi ha ressons inquietants de la crisi de les hipoteques d'alt risc de fa 15 anys", diu Krugman a l'article.
La crisi de les hipoteques subprime va ser essencialment el resultat que els bancs concedissin préstecs a persones de més risc, en un moment en què els tipus d'interès eren baixos i els preus de l'habitatge es disparaven. Quan el mercat es va saturar, els propietaris d'habitatges es van trobar amb un patrimoni net negatiu, incapaços de tornar els seus préstecs, cosa que va suposar grans pèrdues per als prestadors.
Krugman sosté que als criptoinversors se'ls venen productes financers especulatius sense que entenguin realment els riscos que comporten. Anteriorment, Krugman ha comparat el bitcoin amb una estafa piramidal.
"Molts prestataris no van entendre en què s'estaven ficant", va dir a l'article d'opinió del NYT. "I les criptodivises, amb les seves enormes fluctuacions de preus aparentment sense relació amb els fonaments, són el més arriscat que pot tenir una mena d'actius".
Tot i això, el premi Nobel no està convençut que les criptodivises suposin un risc sistèmic: "Les xifres no són prou grans per fer-ho". Tot el mercat de criptomonedes té un valor aproximat d'1,7 bilions de dòlars, segons dades de CoinGecko o CoinMarketCap.