fed, cripto, criptomonedas

Gir a la baixa de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) perd a prop d'un 0,5% a les últimes 24 hores i abandona novament el nivell dels 18.000 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) tampoc no aconsegueix mantenir el ritme i cedeix al voltant d'un 2,5% per tornar a situar-se per sota dels 1.300 dòlars.

El 'ral·li' que va esperonar la bona dada d'inflació del novembre als EUA va ser completament parada per la Reserva Federal (Fed), que ahir va anunciar a la seva última reunió del 2022 una alça de 50 punts bàsics per als tipus d'interès de referència, que se situen a la forquilla del 4,25%-4,5%. El diner mai no va tenir un preu tan alt des del 2007.

Novament, el president del banc central nord-americà, Jerome Powell, ha subratllat que al que ha de parar atenció el mercat no és a les alces que faci la Fed, sinó “quin serà el nivell final” dels tipus d'interès. “Havent-nos mogut tan ràpid, creiem que el que és apropiat ara és moure's a un ritme més lent”, ha destacat Powell, que ha recalcat que els funcionaris esperaven haver aconseguit “un progrés més ràpid amb la inflació que el que hem fet”.

“Tenim un llarg camí per recórrer fins a l'estabilitat de preus. Necessitem més proves per afirmar que la inflació està controlada”, ha afegit Powell.

Paral·lelament, segueixen preocupant els avenços al voltant de Binance i les retirades massives que la principal borsa de 'criptos' del món va experimentar als últims dies. Segons el seu CEO i fundador, Changpeng Zhao, els diners estan tornant a l'exchange, però els inversors segueixen en alerta, especialment pels possibles avenços de la investigació per presumpte rentat de diners que estaria duent a terme els Estats Units.

Així mateix, el cas FTX continua deixant titulars. Aquest dimecres, a més de ser-li denegada la llibertat sota fiança a Sam Bankman-Fried a Bahames, va comparèixer davant la Cambra de Representants el nou CEO encarregat de liquidar el que arribés a ser el tercer 'exchange' més gran del món, John J. Ray, per assenyalar que el col·lapse de la companyia va ser un cas de “frau a la vella usança”. Així mateix, un antic executiu de la companyia devia alertar els reguladors de les irregularitats que l'empresa estava cometent els dies previs a la seva declaració en fallida.

Per la seva banda, els senadors nord-americans Elizabeth Warren (demòcrata de Massachusetts) i Roger Marshall (republicà de Kansas) han presentat un projecte de llei per combatre el blanqueig de capitals i el finançament de terroristes i països a través de les criptomonedes. La Llei contra el Blanqueig d'Actius Digitals aplicaria normes de coneixement del client (KYC, per les sigles en anglès) a participants en la indústria dels actius digitals com els proveïdors de wallets i companyies mineres, a més de prohibir les institucions financeres fer transaccions amb mescladors d'actius digitals, unes eines dissenyades per amagar l'origen dels fons.

Sobre això, Edward Moya, analista sènior de mercat d'Oanda, ha qualificat de poc probable que el Congrés actual aprovi la legislació, però ha destacat que “la llei abordaria algunes preocupacions de seguretat nacional, ja que requereix que les criptoempreses juguin amb les mateixes regles que s'apliquen als bancs i les empreses tradicionals”.

A la resta del mercat d'altcoins, s'estan produint pèrdues del 2% en importants divises com cardano (ADA), polygon (MATIC) o polkadot (DOT), mentre que litecoin (LTC) i dogecoin (DOGE) cedeixen un 4% i un 3%, respectivament. La solana (SOL), per part seva, avança més d'un 1% i supera el llindar dels 14 dòlars.

Noticias relacionadas

contador