Ensopegada al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) modera la pujada i se situa al voltant dels 34.000 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) cedeix un 1% i s'allunya dels 1.800 dòlars.
La carrera alcista de la criptomoneda reina va patir una frenada en sec després que el fons cotitzat (ETF, per les sigles en anglès) al comptat de BlackRock fos retirat de la pàgina web del Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC). L'aparició de l'ETF al llistat de valors admesos a cotització pel DTCC es va interpretar que BlackRock estava ultimant els preparatius per llançar al mercat aquest producte d'inversió. Amb tot, al final del dia va tornar a aparèixer al llistat del DTCC.
Cal assenyalar que, si bé sol ser un indicatiu que podria sortir a borsa, el DTCC ha subratllat que l'aparició de l'ETF al llistat no indica res sobre la seva aprovació regulatòria, sinó simplement parteix del procés de preparació a borsa (obtenir un símbol de cotització, un codi d'identificació CUSIP…). "És una pràctica habitual de DTCC afegir valors al fitxer d'elegibilitat de valors d'NSCC per preparar el llançament d'un nou ETF al mercat", ha indicat un portaveu.
"És clar que hi ha molt d'entusiasme sobre la perspectiva d'un ETF de bitcoin al comptat, com és evident per aquest augment en l'especulació d'una cosa que ja s'esperava que finalment complís amb allò previst. En qualsevol cas, la ruptura dels 30.000 dòlars va ser gran i des de llavors s'han superat ràpidament una sèrie de possibles barreres tècniques”, subratlla Craig Erlam, analista sènior de mercats d'OANDA.
Tot i això, alguns experts es resisteixen a abandonar-se completament a l'optimisme. Manuel Villegas, analista d'actius digitals del banc suís Julius Baer, recorda que, malgrat les darreres pujades, "la possible aprovació no treu el fet que l'activitat de la xarxa ha estat en gran mesura silenciada, com ho demostren els recomptes" transaccions i l'activitat d'adreces".
"Si els preus varien més del que esperaven els inversors, podria ser perquè no hi ha profunditat de mercat i que les ordres relativament petites tenen capacitat per influir en els llibres d'ordres de totes les borses", afegeix.
En aquest sentit, Samer Hasn, analista de mercats d'XS.com, destaca que les pujades de la criptomoneda reina són "una mica exagerades", ja que les posicions curtes continuen dominant sobre les llargues. Així mateix, aquest expert assenyala que hi ha nombroses preocupacions regulatòries i legislatives, com la manca de normatives per a la indústria als EUA o les demandes de la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès) contra Binance i Coinbase.
"Per tant, parlar de noves pujades fictícies del bitcoin cap als 100.000 dòlars o més, aprofitant les pujades recents i el sentiment regnant, ha de ser responsable i basat en evidències objectives", afegeix Hasn, que creu que l'interès institucional podria ser més moderat del que preveuen alguns analistes, una tesi que fa temps que defensa l'equip d'anàlisi de JP Morgan.
Cal destacar que Coinbase va pujar amb molta força aquest dimarts, impulsat per aquesta onada de renovat optimisme. Segons els experts, un ETF de bitcoin al comptat donaria als inversors minoristes una opció més atractiva per obtenir exposició en bitcoin sense haver de posseir realment l'actiu subjacent. En aquest context, Coinbase probablement es beneficiaria de qualsevol ETF de bitcoin que finalment s'aprovi, ja que és una acció comuna en aquelles carteres dissenyades per donar als inversors exposició a les criptomonedes.
A la resta del mercat d'altcoins, rendiment desigual. Notables pujades en solana (SOL), cardano (ADA) i XRP que no compensen les caigudes en dogecoin (DOGE), toncoin (TON) i tronc (TRX).