Jornada difícil al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) ha perdut a prop d'un 6% les darreres 24 hores, ha perdut els 60.000 dòlars i està posant en perill els 59.000 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) s'ha enfonsat un 8% i cotitza per sota dels 2.500 dòlars. La capitalització total del mercat s'ha reduït un 5,5% des d'ahir.
- 96.187,12$
- -2,49%
Entre les altcoins també s'imposa el vermell. La majoria de grans tokens com Binance coin (BNB), XRP o tron (TRX) cedeixen per sobre del 2%, mentre que altres criptos com cardano (ADA) es deixen un 4%, solana (SOL) o dogecoin (DOGE) perden un 6% i avalanche (AVAX) s'enfonsa a prop d'un 10%.
No és clar què és el que ha provocat la venda massiva a l'espai de les criptomonedes. La sobtada caiguda va provocar liquidacions per valor de més de 300 milions de dòlars en posicions palanquejades de criptoderivats durant les últimes 24 hores, la liquidació més gran des de la caiguda del 5 d'agost, segons dades de CoinGlass. En concret, els operadors de l'ETH van veure com es liquidaven posicions valorades en més de 100 milions de dòlars en liquidacions, mentre que els del BTC van suportar liquidacions de més de 90 milions.
Les dades de CoinGlass mostren que l'interès obert en els futurs de bitcoin ha baixat a 31.000 milions de dòlars, enfront dels 34.000 milions de dilluns, a causa de la caiguda dels preus de l'actiu, cosa que indica que l'ànim dels operadors ha decaigut. L'interès obert fa referència al nombre de futurs no liquidats i mostra si està entrant o sortint diners nous del mercat.
D'una banda, hi ha una certa preocupació que el Govern dels Estats Units hagi tornat a vendre part de les seves tinences de bitcoin. Setmanes enrere, les vendes per part dels governs dels Estats Units i Alemanya van pressionar a la baixa els preus. Les posicions dels dos països estan valorades en diversos milers de milions de dòlars, per la qual cosa cal esperar que el bitcoin pateixi si els dos governs decideixen tornar a desprendre's dels seus tokens.
Alhora, alguns analistes assenyalen que la fase de consolidació en què es troba el bitcoin després d'assolir els seus màxims històrics al març està posant a prova la paciència dels inversors. Amb tot, altres experts destaquen que aquestes fases s'han vist en tots els cicles alcistes anteriors, així com que l'actual fase de baixa volatilitat per a BTC pot ser un indicador que l'actiu està llest per al precursor d'una ruptura a l'alça.
D'altra banda, cal destacar que toncoin (TON) segueix sense aixecar el cap després de la detenció de Pavel Durov, CEO i fundador de Telegram. Recordem que l'aplicació de missatgeria està estretament vinculada amb la cadena de blocs TON i alguns observadors del mercat creuen que s'ho seguirà passant malament mentre no es resolgui aquesta situació.
Tot i això, el de toncoin sembla ser un problema menor en comparació amb les dificultats que travessen les altcoins. Segons Charlie Morris, fundador de ByteTree, les criptomonedes alternatives podrien caure molt més abans de recuperar-se i oferir millors rendiments que el bitcoin. Durant els cicles de mercat anteriors, les altcoins van seguir el ral·li de bitcoin sis mesos després del halving o reducció a la meitat de la xarxa Bitcoin, que va tenir lloc per última vegada a mitjans d'abril. Això, assenyala Morris, apuntaria a un potencial 'ral·li' a finals d'aquest any al voltant d'octubre.