illustration montre les crypto monnaies bitcoin ethereum et dogecoin

Les criptomonedes trepitgen el fre. El bitcoin (BTC) segueix a la baixa després d'arribar a caure per sota dels 65.000 dòlars aquest dimarts, encara que sembla que s'ha aconseguit estabilitzar lleugerament per sobre dels 66.000 dòlars. L'ethereum (ETH) també ha caigut amb ganes a l'última jornada, arribant a retrocedir fins als 3.205 dòlars, encara que en aquests moments supera els 3.300.

  • 54.161,98$
  • 0,38%

Els moviments a la resta de les altcoins són molt similars. La solana (SOL) destaca en pujar un 2,6% a les últimes 24 hores, però la resta de criptomonedes alternatives es tenyeixen de vermell: XRP, dogecoin (DOGE) i toncoin (TON) es deixen més d'un 2%, mentre que cardano (ADA) perd gairebé un 2% i avalanche (AVAX) cedeix per sobre de l'1%.

Així mateix, les dades de Coinglass mostren que s'han liquidat més de 245 milions de dòlars en posicions llargues a les darreres 24 hores, amb 60 milions de dòlars en posicions en BTC. "Es creu que institucions i balenes han comprat més de 12.000 bitcoins, la majoria dels quals eren a Coinbase i Kraken, i després els han traslladat a moneders privats. També es creu que els petits inversors segueixen aprofitant cada pujada per prendre beneficis, mentre que els rics compren cada caiguda, cosa que explica la recent volatilitat i inestabilitat del preu", explica Rania Gule, analista de mercats d'XS.com.

Els analistes assenyalen que el repunt del bo del Tresor nord-americà a 10 anys fins al 4,4%, màxim de les darreres dues setmanes, així com els recents màxims històrics de l'or han reduït de manera notable la gana pel risc dels inversors. Els motius? Una inflació força enganxosa i unes dades macroeconòmiques que mostren que l'economia és resilient, com mostren les dades del PMI manufacturer dels EUA, que va ser millor del que s'esperava en registrar la primera expansió des del setembre del 2022.

Aquests factors han empès els inversors a creure que la Reserva Federal (Fed) no serà tan ambiciosa al seu programa de retallades de tipus d'interès com es pensava. En aquest sentit ha apuntat Loretta Mester, presidenta de la Fed de Cleveland, que ha reconegut que no espera que hi hagi baixades a la reunió que el banc central nord-americà celebrarà entre el 30 d'abril i l'1 de maig. "El camí real de la política dependrà de com evolucioni realment l'economia", ha advertit.

D'altra banda, Ángel Luis Quesada, CEO i cofundador d'Onyze, assenyala que el "principal factor" que pot provocar un canvi de tendència en el preu del bitcoin son els fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) al comptat dels EUA. "Concretament, en el moment que comenci a baixar el volum d'ingressos diaris que aquests reben", apunta. I podria estar passant ja.

D'acord amb l'últim informe de CoinShares, els productes d'inversió en criptomonedes van registrar entrades de més de 860 milions de dòlars a l'última setmana després d'experimentar fluxos de sortida de 900 milions a la setmana anterior. "Encara que aquesta recuperació és encoratjadora, l'activitat dels ETF s'està alentint, amb un volum d'operacions diari de 5.400 milions de dòlars, un 36% menys que el màxim assolit fa tres setmanes, tot i que continua sent molt per sobre de la mitjana de 347 milions de dòlars del 2023, cosa que implica que l'expectació inicial del mercat s'està refredant", afirmen aquests analistes.

D'altra banda, l'optimisme al voltant del quart halving sembla estar dissipant-se. El procés, que redueix a la meitat les recompenses de la xarxa Bitcoin, ha coincidit històricament amb cicles alcistes per a la criptomoneda reina, encara que en aquesta ocasió els experts creuen que pot estar força descomptat.

"És possible que aquesta reducció a la meitat en l'emissió de nous bitcoins suposi un menor impacte sobre el mercat que en ocasions anteriors, però el que és segur és que el seu efecte no passarà desapercebut per als inversors. D'altra banda, i a alguna cosa més de mitjà termini, també preveiem que hi pot haver una correcció durant els propers mesos, com sol haver-hi a tots els mercats quan els inversors donen pas a liquidar els seus beneficis obtinguts, reduint així els nivells de demanda i incrementant el volum d'oferta d'aquests actius al mercat", sentencia Quesada.

contador