bitcoin, dolar, criptomonedas, cripto
fabrikasimf on Freepik

Gir alcista al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) puja un 3% a les últimes 24 hores i supera els 71.000 dòlars per primera vegada des del 21 de maig passat, ja fa dues setmanes. Per la seva banda, l'ethereum (ETH) guanya prop d'un 1% a l'últim dia i intenta consolidar els 3.800 dòlars.

  • 98.183,56$
  • 4,69%

El signe també és positiu en les altcoins. Els guanys han estat liderats per uniswap (UNI), després d'una publicació a les xarxes socials per part de l'organització de desenvolupament de protocols Uniswaps Labs en què demanaven als usuaris que es preparen "per a alguna cosa super". Alhora, Binance coin (BNB) remunta al voltant d'un 12%, s'acosta al màxim històric i supera els 100.000 milions de dòlars de capitalització borsària gràcies a l'augment dels llançaments de nous tokens a Binance Launchpool.

També pugen amb força toncoin (TON), shiba inu (SHIB), solana (SOL), dogecoin (DOGE) o avalanche (AVAX), entre d'altres, mentre que els repunts són una mica més moderats en XRP i cardano (ADA).

Són diversos els factors que s'han alineat perquè es produeixin aquestes pujades, però potser el més notable té a veure, com és habitual, amb els fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de BTC al comptat. Aquests productes d'inversió van aconseguir entrades netes de capital de més de 880 milions de dòlars aquest dimarts i van sumar 17 sessions positives de forma consecutiva. Va ser el millor dia d'entrades des del 12 de març i el segon millor des que els ETF de BTC van començar a cotitzar.

L'FBTC de Fidelity va rebre 378 milions de dòlars en entrades, la quantitat més gran entre tots els ETF, i va tancar el seu millor dia des del començament de març. Per la seva banda, l'IBIT de BlackRock va captar 270 milions de dòlars i va assolir els 20.000 milions de dòlars en actius sota gestió.

Segons Eric Balchunas, analista sènior d'ETF de Bloomberg, els 11 ETF de BTC al comptat van ingressar uns 2.400 milions de dòlars en entrades al mes passat i el seu volum net des del començament d'any ha superat la barrera dels 15.000 milions de dòlars. Només dos ETF més, SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY) i Vanguard S&P 500 ETF (VOO), van captar més diners al maig.

"La capacitat de recuperar-se amb un interès renovat després d'un parell de vendes desagradables és poc comú. Això demostra el poder de permanència (dels ETF de BTC). La 'tercera onada' (de demanda i pujades consegüents) s'està convertint en sisme submarí", ha explicat al seu compte d'X (antiga Twitter).

Després de l'eufòria inicial que va portar el bitcoin a assolir els seus màxims històrics a mitjans de març, les entrades es van alentir a l'abril i fins i tot van arribar a ser negatives en algunes jornades. Tot i això, segons dades de Farside Investors, des del 16 de maig les entrades netes han arribat a una mitjana diària de 140 milions de dòlars, amb IBIT captant uns 1.100 milions de dòlars durant aquest període.

Així mateix, aquestes darreres dades han catapultat la cotització de nombroses companyies dedicades a la mineria de bitcoin com Marathon Digital, TeraWulf, Bitdeer o Hive Digital, entre d'altres.

Aquestes dades il·lusionen no només pel que signifiquen per al bitcoin, sinó també per a l'ether, ja que la majoria dels inversors esperen que l'eventual sortida a borsa dels ETF d'ETH al comptat aconsegueixi que l'altcoin més gran del mercat emuli aquests moviments. En aquest sentit, un informe recent de K33 Research pronostica que aquests productes d'inversió en ETH podrien veure entrades netes de 4.000 milions de dòlars durant el segon semestre, cosa que faria que l'ETH es revaloritzés fortament en comparació amb el bitcoin.

D'altra banda, els inversors continuen molt pendents de les dades macroeconòmiques que arriben des dels Estats Units. Les últimes lectures del PMI i de l'ISM manufacturer van mostrar un refredament de la primera economia del món, cosa que podria postergar una mica més del que desitjaven les retallades de tipus d'interès de la Reserva Federal (Fed). L'informe d'ocupació del maig, que es coneixerà aquest divendres, serà una referència clau de cara a la reunió de la setmana que ve del banc central, durant la qual el focus estarà més a les previsions de l'organisme que en una decisió que ja està àmpliament descomptada.

contador