Caigudes d'un 3% a les últimes 24 hores per al bitcoin, mentre els inversors segueixen imbuïts per la por i no s'atreveixen a llançar-se a les compres i elevar el més operat dels actius digitals fins als 40.000 dòlars, perquè es compleixi el patró tècnic que apunta una retirada temporal a l'antic suport, convertit ara en resistència. La criptodivisa més gran del món ha deixat un màxim aquest cap de setmana al voltant dels 38.500 dòlars, per tornar a les caigudes, però ha estret el seu rang de cotització, que ara està entre 37.000 dòlars i el límit abans esmentat. Tot i això, els analistes indiquen que el sentiment dels inversors segueix dominat per la por després del comportament del mercat de fa tot just una setmana.
- 91.421,49$
- 2,48%
El preu del bitcoin (BTC) manté pèrdues del 22% des de començament del 2022, ha baixat un 46% des del seu màxim històric del 10 de novembre i va en camí de tancar el pitjor mes des de la primavera del 2020. Amb els inversors venent la majoria dels actius de risc en preparació per a les probables pujades dels tipus d'interès de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed), tan aviat com al març, l'Índex de por i cobdícia de la moneda digital segueix a la zona de por”, tot i que sembla que l'acció del preu intenta consolidar els moviments recents.
“Aquesta setmana seguirem en aquest ampli rang de consolidació entre 34.000 dòlars i 40.000”, comenta Edward Moya, analista d'Oanda. “El gràfic diari mostra que el preu de BTC ha creat una metxa inferior seguida d'una metxa superior. Aquestes dues espelmes ofereixen ara una àrea de suport i resistència, on els compradors i venedors estan col·locant la majoria de les seves ordres”, afegeix Alejandro Zala, country manager de Bitpanda.
Tant el mercat de les criptomonedes com els índexs de referència de la renda variable han caigut des de màxims, ja que l'economia ha estat afectada per algunes dificultats. A més de la càrrega econòmica imposada per la pandèmia, les noves polítiques monetàries i la inflació també han afectat negativament els mercats. Les qüestions sociopolítiques també contribueixen a l'entorn econòmic baixista i generalment pessimista.
Actualment, les tensions entre Rússia i Ucraïna, els conflictes de l'Orient Mitjà i la incòmoda relació entre els Estats Units i la Xina estan afectant negativament el sentiment del mercat. La política monetària de la Fed, els debats i les activitats reguladores també representen factors clau per al sentiment del mercat. En general, la notícia més destacada sobre el tema ha estat la prohibició de l'ús i el minat de criptomonedes proposada pel banc central de Rússia.
“Una caiguda del 50% no és tan significativa com la que hem vist en anys anteriors, però és significativa ara, per això és més preocupant. El veritable nivell de suport sembla estar al voltant del nivell dels 30.000 dòlars, on vam provar al maig després de la prohibició de la mineria del bitcoin a la Xina”, indica Simon Peters, analista d'eToro.
L'informe setmanal de fluxos de fons d'actius digitals de CoinShares ajuda a oferir una imatge més nítida de les entrades i sortides dins i fora de les criptoborses. Després de cinc setmanes de fugides generals, la setmana que va acabar el 21 de gener finalment va veure lleugeres entrades. No obstant, no tots els fluxos van ser iguals. Mentre que el bitcoin va obtenir entrades al voltant dels 13,8 milions de dòlars, l'ethereum va veure sortides dels 15,6 milions de dòlars.
L'ETHEREUM SUPERA RESISTÈNCIES
No obstant això, el comportament de la segona criptomoneda per capitalització de mercat supera el del bitcoin. Després de superar la resistència de 2.500 dòlars divendres en preus de tancament, s'ha mantingut tot el cap de setmana per sobre d'aquest nivell de preus, amb un màxim de 2.630 dòlars. L'ether –la unitat de la xarxa Ethereum– s'està recuperant juntament amb el mercat de criptomonedes en general. "Alguns adopten una perspectiva optimista sobre la situació del mercat i creuen que aquestes caigudes representen una bona oportunitat d'inversió, especialment per als inversors desitjosos d'ampliar les carteres amb les principals criptomonedes", comenta Zala.
L'anàlisi tècnica de l'ether, però, apunta a la cautela, ja que cotitza amb caigudes més grans que el bitcoin, gairebé del 4%, i es troba exactament als 2.500 dòlars, el seu primer nivell de suport. Si cedeix, la criptomoneda es dirigirà a la zona dels 2.470-2.450 dòlars i, si perd aquesta àrea, presenta un potencial de caiguda cap als 2.200 dòlars, el suport que va fer fallida lleugerament el 24 de gener.
La resta d'altcoins estan en vermell aquest dilluns, amb una capitalització total que no arriba als 1,7 bilions de dòlars. Destaca especialment el patiment del token de Terra (LUNA), que cedeix un 10% addicional i acumula una caiguda del 30% en els darrers set dies. La cripto, una de les més prometedores de finals del 2021, ha perdut el 60% del seu valor a l'últim mes. Entre les raons d'aquesta caiguda hi ha una sèrie de notícies negatives relacionades amb el projecte Wonderland i el criptobroker QuadrigaCX, que es creia que era una estafa piramidal i va fer fallida el 2019.