bitcoin perdidas
Karolina Grabowska (Pexels)

Noves caigudes al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) torna a cotitzar per sota dels 26.000 dòlars i es mou al voltant dels 25.800 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) retalla fins als 1.610 dòlars.

L'ànim del mercat continua sota mínims. Qualsevol notícia mínimament positiva fa escalar ràpidament els actius digitals, especialment la criptomoneda reina, però no aconsegueixen trencar per sobre dels nivells en què es mouen i acaben tornant al vermell al cap de poc temps. Divendres passat, per exemple, els rumors que JP Morgan estaria desenvolupant un sistema de pagaments basat en una cadena deblocs van fer que el BTC pugés fins als 26.200 dòlars, però no va trigar a tornar a cotitzar al voltant dels nivells actuals.

Craig Erlam, analista sènior de mercats d'OANDA, opina que la indústria de les criptos en conjunt no passa un gran moment malgrat la recent victòria de Grayscale sobre la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès). Per a aquest expert, que el regulador estengués el termini per decidir sobre els fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) al comptat de BlackRock i altres companyies és "un obstacle especialment frustrant, però necessari".

"Mentrestant, el bitcoin torna a rondar els 25.000 dòlars i sembla poc inspirat. Per descomptat, com hem vist tantes vegades en el passat, això pot canviar en un tres i no res", afegeix aquest estrateg.

Tot i això, les dades no semblen donar peu a un repunt dels actius digitals llevat que es produeixi algun gran titular a l'espai de les criptos. Segons CCData, la negociació al comptat de criptomonedes està al nivell més baix des del març del 2019: el volum d'operacions al comptat a les criptoborses centralitzades va retrocedir un 7,78% fins als 475.000 milions de dòlars l'agost, mentre que el volum en derivats va caure més del 12% fins als 1,62 bilions de dòlars, el segon més baix des del 2021.

No obstant, sí que hi ha senyals positius de cara al futur. ARK Invest, gestora dirigida per Cathie Wood i impulsora d'ETF al comptat de BTC i ETH, va assenyalar en un informe l'augment del sentiment respecte a la conversió de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) en un ETF al comptat. Segons ARK, el descompte del valor liquidatiu (NAV, per les sigles en anglès) de GBTC, que representa la diferència entre el valor de mercat de les participacions del fons i el valor de mercat del propi fons, va caure fins als nivells més baixos en aproximadament un any, amb un descompte del 18% després d'assolir el 24% l'agost passat. Aquest descompte va arribar a superar el 40% al pic de pujades d'aquest mateix any.

D'altra banda, encara no és clar com el recent avenç de la Comissió de Negociació de Futurs de Productes Bàsics dels Estats Units (CFTC, per les sigles en anglès) sobre diverses empreses de finances descentralitzades (DeFi) pot afectar el mercat.

"Crec que aquests ràpids avenços legals, que ara s'estan ampliant per incloure molts aspectes relacionats amb les criptodivises i la tecnologia associada a aquestes, seguiran configurant l'entorn normatiu i legislatiu d'aquest mercat, encara que puguin frustrar temporalment els inversors. Tot i això, noves actuacions de les autoritats policials poden contribuir a reduir l'estat d'incertesa i la pèrdua de confiança en aquest mercat en el futur, amb claredat sobre allò que és legal i il·legal", explica Samer Hasn, analista de mercats de XS.com.

A la resta del mercat, destaquen les caigudes de l'1% en cardano (ADA), del 2% en solana (SOL) i del 3% en ripple (XRP).

contador