ep archivo   bitcoin 20231024190403
BSM.UPF.EDU - Archivo

Les criptomonedes pugen amb força les últimes 24 hores. El bitcoin (BTC) ha remuntat per sobre dels 47.000 dòlars per primera vegada des de l'abril del 2022, encara que en aquests moments se situa per sota d'aquesta marca. Per la seva banda, l'ethereum (ETH), que puja una mica menys, intenta mantenir-se per sobre dels 2.300 dòlars.

Altres altcoins també ho han fet bé des del començament de dia. La solana (SOL), per exemple, remunta un 13% i continua sent un dels actius digitals més volàtils després de perdre un 10% a la darrera setmana. XRP suma un 2,5%, cardano (ADA), un 7%, avalanche (AVAX), també molt volàtil, un 12% i polkadot (DOT), un 7%, entre molts d'altres.

Aquests bons rendiments es produeixen, majoritàriament, com a conseqüència d'un augment de l'especulació que envolta els fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de BTC al comptat. Aquests productes d'inversió, que fa mesos que són el tema de tema del mercat, han de ser aprovats o rebutjats per la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès) com a molt tard demà, 10 de gener. Demà expira el termini per autoritzar o denegar l'ETF d'ARK Invest i 21Shares i els experts consideren que la SEC aprovarà o rebutjarà alhora la dotzena de sol·licituds presentades per evitar donar avantatge a cap competidor.

Com hem repetit, l'opinió més estesa entre analistes i inversors és que el regulador donarà el vistiplau a aquests productes d'inversió, els quals provocaran fortes pujades per al sector en conjunt i per al bitcoin en particular, el qual podria trencar els màxims històrics marcats el novembre del 2021. No obstant això, hi ha marge per a la sorpresa.

Aquest dilluns, diferents mitjans van informar que la SEC va demanar més detalls a sol·licitants com BlackRock, Grayscale o Fidelity sobre els seus ETF després de fer-hi una sèrie de canvis. De fet, molts van revelar ahir com d'alta seria la seva comissió com a gestors del fons cotitzat. Les comissions més baixes, cobrades com a percentatge dels actius del fons, deixen més per als inversors. BlackRock, per exemple, va fixar la seva comissió en el 0,30%, per sota del que alguns experts esperaven, atès que la seva mida i reputació li podrien haver permès cobrar més i continuar competint amb força en popularitat.

James Seyffart, analista d'ETF de Bloomberg, va destacar que una resposta del regulador el mateix dia que es van notificar aquestes negociacions era una cosa "gairebé inaudita" i molts analistes han interpretat aquest moviment de la SEC com un símptoma que el regulador segueix negociant amb els sol·licitants i que les probabilitats d'un retard podrien ser més grans del previst. Amb tot, Seyffart ha cridat a la calma al compte de X (antic Twitter), assegurant que espera veure "més esmenes" al llarg d'aquest dimarts i ha subratllat que, malgrat la pols aixecada, "no crec que això sigui necessàriament un senyal de retard".

De la mateixa manera, ahir el bitcoin es va desacoblar del Nasdaq després d'haver-se mogut alhora que el selectiu tecnològic durant la major part dels darrers 4 anys, especialment durant el mercat baixista de les criptomonedes del 2022. Segons diferents experts, aquest desacoblament ha estat causat, com no podria ser altrament, per les pujades provocades per l'especulació al voltant dels ETF i, segons Fairlead Strategies, posiciona la criptomoneda reina com un bon diversificador de carteres.

"Creiem que les correlacions per a bitcoin i l'NDX probablement es mantindran baixes durant els propers mesos atesa l'oportunitat d'esdeveniments com l'aprovació d'un ETF de bitcoin al comptat i la reducció a la meitat a l'abril. A més, els actius de risc solen estar menys correlacionats als mercats alcistes que als baixistes", expliquen.

contador