bitcoincbma2

Les criptomonedes no trepitgen el fre. El bitcoin (BTC) estén els guanys de dilluns i supera els 28.200 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) repunta amb més timidesa i intenta recuperar els 1.890 dòlars. La capitalització total del mercat ha pujat fins als 1,09 bilions de dòlars, i se situa als nivells de principis de mes després de pujar més d'un 0,5%.

Bona part del repunt del mercat s'explica perquè ahir el bitcoin es va disparar breument fins a trencar els 29.000 dòlars. El motiu? Una informació falsa sobre l'aprovació dels fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de BTC al comptat. Aquest dilluns, el mitjà CoinTelegraph va publicar al seu compte de X (antiga Twitter) que la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès) havia donat el vistiplau als ETF proposats per BlackRock, Invesco i altres importants companyies de les finances tradicionals.

Tot i que diverses fonts, entre elles algunes d'aquestes empreses, van desacreditar la informació i el mateix CoinTelegraph es va disculpar i esborrar la publicació, la informació va provocar liquidacions per valor de més de 100 milions de dòlars, segons dades de Coinglass.

"L'especulació sobre la probable aprovació de l'ETF de BlackRock ha estat un motor clau dels fluxos de criptomonedes recentment. La setmana passada, el BTC va pujar gràcies a la notícia que la SEC havia decidit no apel·lar contra una decisió judicial que revocava una decisió a favor de Grayscale, cosa que ara augmenta la probabilitat que s'aprovi el seu propi ETF, alhora que es va considerar que aquest fet reforçava les possibilitats que s'aprovés la sol·licitud de BlackRock, de moment sembla que el BTC seguirà recolzat en un context de millors expectatives, malgrat la volatilitat", explica James Harte, analista de mercats de TickMill Group.

Aquest expert assenyala que el repunt de la criptomoneda reina "ha fet que el mercat tornés a provar la part inferior de la línia de tendència alcista trencada". "Encara que des de llavors hem corregit a la baixa, el mercat es manté per sobre del nivell de 27.415 dòlars per ara i, mentre estigui per sobre d'aquí, l'atenció se centra en una continuació a l'alça amb 32.185 com a proper obstacle per als bous. A la baixa, els 24.930 dòlars és el suport clau que cal vigilar", afegeix.

Cal assenyalar que els últims esdeveniments reforcen la tesi de diversos experts d'apostar pel bitcoin davant d'altres altcoins. David Lo, cap de productes financers de ByBit, destaca que l'activitat a la cadena de blocs mostra que les tinences de bitcoin per part d'inversors a llarg termini estan assolint nivells rècord, mentre que l'ús de gas a la xarxa Ethereum està caient significativament, cosa que porta a una inflació més ràpida de l'eter. A més, la criptomoneda reina n'hi ha augmentat el domini (la quota de capitalització del mercat global de criptodivises), alhora que ha registrat guanys en relació amb l'eter.

Paral·lelament, el mercat segueix pendent de quin serà el proper pas de la Reserva Federal després de les últimes dades macroeconòmiques conegudes. Els tipus d'interès continuen sent una preocupació per al mercat, amb la secretària del Tresor, Janet Yellen, afirmant que els tipus d'interès alts podrien ser “persistents” als Estats Units. Segons dades de l'eina FedWatch de CME, el consens es decanta gairebé unànimement per una pausa el desembre, tot i que la probabilitat d'una alça el desembre s'ha elevat a més del 30% els darrers dies.

Al pla empresarial, Binance ha deixat d'acceptar temporalment nous clients a partir d'aquest dilluns al Regne Unit després que el regulador britànic imposés algunes restriccions a un dels socis locals de la criptoborsa més gran del món.

Així mateix, continua el judici contra Sam Bankman-Fried pel col·lapse d'FTX, durant el qual un dels seus antics directius, l'exdirector d'enginyeria Nishad Singh, ha assegurat que la companyia era perfectament conscient del forat de 8.000 milions de dòlars als comptes i que SBF havia utilitzat els fons dels clients d'Albereda sense autorització.

A la resta del mercat, signe mixt. Destaca la pujada de més de l'1% en tronc (TRX) i del 5% en la solana (SOL).

contador