El bitcoin (BTC) continua deixant titulars en aquesta escalada alcista. I és que la criptomoneda reina ha superat per primer cop els 71.000 dòlars durant les primeres hores de la sessió borsària asiàtica després de trencar la barrera dels 70.000 dòlars a la setmana passada. El criptoactiu més gran del món no ha deixat de pujar des de principis del mes de febrer passat i acumula una pujada a prop del 70% des del començament del 2024.
Segons dades del mitjà 'CoinDesk', aquesta pujada del bitcoin ha elevat la prima anualitzada dels futurs a tres mesos a les principals criptobosses per sobre del 25%. Sense anar més lluny, aquest rendiment és sis vegades més gran que el del bo del Tresor nord-americà a 10 anys, que amb prou feines supera el 4%.
Aquesta elevada prima, expliquen, podria atraure els operadors de 'cash and carry', impulsant la liquiditat general del mercat. Aquesta és una estratègia neutral que busca beneficiar-se de les discrepàncies de preus als mercats al comptat i de futurs, combinant una posició llarga al mercat al comptat amb una posició curta en futurs quan aquests cotitzen amb prima respecte als preus al comptat. A mesura que s'acosta el venciment dels futurs, la prima es va dissipant, i el dia de la liquidació els futurs convergeixen amb els preus al comptat i generen un rendiment amb molt poc risc.
Sigui com sigui, els analistes semblen estar d'acord que la criptomoneda reina continuarà pujant als propers mesos i té opcions d'assolir les 6 xifres, i fins i tot pot arribar fins als 120.000 dòlars en algun moment del quart trimestre. Segons els experts de Bitfinex, el punt àlgid de l'actual cicle alcista s'assolirà en algun moment del proper any.
Així mateix, aquests estrategs destaquen que els fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) no estan mostrant cap símptoma de debilitat i seguiran sent un factor fonamental als propers mesos, ja que "han introduït la demanda passiva" al mercat. "La demanda prové d'inversors que són en gran mesura agnòstics dels preus. Perceben bitcoin com un dipòsit de valor en lloc d'un actiu volàtil negociable, que ha estat el cas durant uns quants anys abans de la introducció dels ETF", expliquen.
La veritat és que és difícil explicar aquestes últimes pujades sense l'efecte que han tingut els ETF als preus del bitcoin. Després d'un període inicial de dubte i ajustament de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), aquests productes d'inversió han captat completament l'interès del mercat i han crescut a un ritme exponencial. El passat 12 de febrer, tenint tot just un mes de vida, els ETF en el seu conjunt ja tenien més bitcoin sota gestió que MicroStrategy, el tenidor institucional de criptomoneda més gran del món. Avui, menys de dos mesos des del naixement, el fons iShares Bitcoin Trust (IBIT) de BlackRock ja té més bitcoin que la companyia fundada per Michael Saylor.
Segons les últimes dades, IBIT posseeix a prop de 196.000 bitcoins, cosa que el situa al voltant de 3.000 tokens per sobre de les tinences de MicroStrategy. Cal assenyalar que és probable que la companyia hagi augmentat les seves possessions de 193.000 BTC des del seu darrer informe de resultats, ja que la companyia va augmentar recentment el capital en 700 milions de dòlars amb la intenció d'augmentar la seva inversió en el criptoactiu rei. Per contra, cal assenyalar que, durant aquest període, GBTC ha reduït les seves tinences al voltant de 200.000 BTC.
Si bé és cert que l'optimisme està a uns nivells difícilment repetibles, també ho és que la volatilitat al mercat és palpable. De fet, a la setmana passada el bitcoin va caure amb força després de trencar el màxim històric del novembre del 2021 i també després de superar els 70.000 dòlars. Aquesta volatilitat ha fet que alguns experts es preguntin com de sostenible és el 'ral·li' a curt termini i quant d'especulació amb futures caigudes hi ha en aquestes pujades abruptes. En aquest sentit, l'Índex de Por i Cobdícia Cripte ('Crypto Fear & Greed Index') torna a situar-se a terreny d'"extrema cobdícia" i s'acosta als 90 punts.
Javier Molina, analista sènior de mercats d'eToro, destaca aquest augment de la volatilitat i assenyala que "des de la zona dels 69.000 dòlars, esperem algun catalitzador que ens pugui donar més pistes d'evolució futura". "La ruptura dels 69.500 ens fica a zona de "descobriment de preu", de manera que això implica tant a nivell d'eufòria, com d'atracció de nous fluxos. El suport queda a la zona dels 63.000-63.500, en perdre's, ens portaria als 60.500 dòlars anteriors", afegeix.