Nervis al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) ha caigut a mínims de principis de maig després de caure fins als 58.600 dòlars aquest dilluns a última hora. En aquests moments, la criptomoneda reina intenta consolidar els 60.000 dòlars després de recuperar-se significativament durant les hores que ha estat obert el mercat a Àsia.
- 67.950,33$
- -1,43%
Per part seva, l'ethereum (ETH) ha caigut amb moderació durant les últimes 24 hores i se situa als 3.360 dòlars. Per contra, nombroses altcoins cotitzen amb guanys a l'últim dia, com és el cas de la solana (SOL), que ha sumat un 7%. Altres criptos com toncoin (TON), dogecoin (DOGE) o cardano (ADA), entre d'altres, pugen amb més moderació.
Què és el que ha portat el bitcoin a caure així? Doncs, com és habitual, un conjunt de diversos factors. El primer, i potser també el més important de tots, és que les notícies positives brillen per la seva absència. La falta de catalitzadors, sumada als temors d'una Reserva Federal (Fed) més dura a la segona meitat del 2024, han fet efecte en els preus dels actius digitals. Però això, com diem, això no és tot.
D'altra banda, el procés de liquidació de Mt. Gox està pressionant a la baixa la criptomoneda reina. La fallida criptoborsa japonesa, que va arribar a ser una de les més grans del món, va anunciar que començarà a retornar més de 140.000 BTC la primera setmana de juliol als clients els actius dels quals van ser robats en un ciberatac el 2014. Molts analistes pronostiquen que aquests inversors decidiran vendre els seus tokens, ja que, malgrat que els preus estan baixant, es troben en un preu molt més gran al que van poder ser adquirits el 2014 o abans. Per fer-nos una idea, el bitcoin va tancar el 2014 als 320 dòlars.
"Creiem que es distribuiran menys monedes del que la gent pensa i que això provocarà menys pressió de venda de bitcoins del que el mercat espera", apunta Alex Thorn, cap de recerca de Galaxy. Segons els càlculs d'aquest expert, al voltant del 75% dels creditors de Mt. Gox decidiran vendre immediatament els seus bitcoins, cosa que suposa una distribució d'uns 95.000 monedes, amb dos terços anant a parar a les mans d'inversors individuals.
Així mateix, Alemanya també hi té alguna cosa a veure. Segons dades de la plataforma d'anàlisi de cadena de blocs Arkham Intelligence, el govern alemany podria haver venut al voltant de 6.500 bitcoins. Les tinences de l'Executiu teutó pugen a uns 43.300 BTC, valorats al voltant de 2.800 milions de dòlars, que podrien haver estat incautats a la web pirata Movie2K. El temor que Alemanya continuï descarregant el seu bitcoin al mercat també estaria pressionant a la baixa els preus de la criptomoneda reina.
Per tècnic, César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía, destaca que el bitcoin s'ha deixat "a prop d'un 20%" des dels màxims mensuals aconseguits el 7 de juny. Aquestes "fortes" caigudes, afegeix, estan acostant la seva cotització "perillosament" al suport que presenta als 56.910 dòlars.
"El seu comportament en aquests nivells de preus és clau. Compte que si els perd podríem acabar veient una sagnia fins al voltant dels 49.000 dòlars, nivells on conflueix la mitjana de 200 sessions. Això no seria el pitjor, el pitjor seria que podria donar forma a un doble sostre als 74.415 dòlars. Aquesta figura podria ser de canvi de tendència que es confirmaria amb l'abandonament dels 49.000 dòlars”, explica Nuez. Tot i això, conclou aquest expert, de moment la seva tendència és "clarament alcista" i, si al final aconsegueix subjectar-se als 56.910 dòlars, no descarta que segueixi amb la seva escalada alcista.