illustration montre les crypto monnaies bitcoin ethereum et dogecoin 20230420164513

Volatilitat i pocs moviments al mercat de les criptomonedes. La capitalització total de l'espai s'ha mantingut estable (-0,05%) a les últimes 24 hores, amb el bitcoin (BTC) i l'ethereum (ETH) cedint amb moderació durant l'últim dia i situant-se als 45.800 i 2.600 dòlars, respectivament.

Sorprèn l'apatia de la criptomoneda reina després de l'aprovació als Estats Units dels fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) al comptat. Això malgrat que, poc després del començament de la cotització d'aquests fons, el bitcoin es va quedar a punt dels 49.000 dòlars i es va situar a màxims no vistos des del desembre del 2021. No obstant, l'alegria va durar poc i el token va tornar a situar-se per sota dels 46.000 dòlars, nivell en què s'ha mogut durant les últimes sessions.

La caiguda de la criptomoneda reina es va estendre també a altres actius digitals com solana (SOL), cardano (ADA), avalanche (AVAX) o dogecoin (DOGE), igual que diverses empreses de criptos cotitzades en borsa. Per exemple, Coinbase va tancar dijous amb pèrdues superiors al 6%, mentre que mineres de bitcoin com Marathon Digital o Riot Platforms van elevar les pèrdues fins a més del 10%.

Segons dades de Yahoo Finance, el volum total que van moure els ETF aprovats va ser de 4.500 milions de dòlars, amb els fons de BlackRock, Grayscale i Fidelity liderant aquestes inversions. No obstant això, alguns experts destaquen que el descompte al qual cotitzaven els títols de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), que recentment va assolir mínims del 2021, podrien haver provocat un desgavell de preus. Coinglass calcula que, a les últimes 24 hores, les liquidacions van pujar fins a més de 225 milions de dòlars.

La veritat és que aquests moviments han fet poc per ajudar a aclarir els dubtes d'alguns inversors. I és que el sentiment tremendament alcista que hi havia en les setmanes i els mesos previs a l'aprovació dels ETF sembla haver-se diluït una mica, ja que el mercat està intentant calibrar quant d'interès susciten aquests productes d'inversió. Experts com els de JP Morgan havien advertit abans que productes d'aquesta classe no havien funcionat tan bé en altres geografies com estava descomptant el mercat.

En aquest escenari, els experts veuen possible tant un nou intent de pujada per sobre dels 48.000 dòlars, com una recollida de beneficis fins que el mercat agafi una manera més definida. Tot i això, sembla que l'opinió majoritària és que el bitcoin i el mercat en conjunt travessarà un període de consolidació en les properes setmanes, en les quals no es preveu que la volatilitat sigui inferior a l'actual.

D'altra banda, l'optimisme continua a nivells molt alts si mirem al mitjà termini. I és que nombrosos experts creuen que, tret de sorpresa majúscula, aquests productes d'inversió aconseguiran impulsar la cotització de la criptomoneda reina. A més, als ETF se li sumen altres factors com el halving que tindrà lloc el proper mes d'abril o les expectatives de retallades de tipus d'interès per part dels principals bancs centrals del món.

Per part seva, l'ETH segueix fort malgrat les últimes caigudes. El focus de bona part dels inversors ha virat cap a la major altcoin del mercat, ja que especulen que podria ser la propera criptomoneda a rebre un fons cotitzat al comptat al voltant del mes de maig.

contador