bitcoin, dolar, criptomonedas, cripto
fabrikasimf on Freepik

Les pujades s'imposen a les criptomonedes. El bitcoin (BTC) puja al voltant d'un 2,5% a les darreres 24 hores i s'acosta als 58.000 dòlars, nivell que va arribar a superar durant la sessió asiàtica. L'ethereum (ETH) repunta una mica menys, al voltant d'un 1%, i s'estabilitza als 2.350 dòlars després de vorejar els 2.400 dòlars a les últimes hores.

  • 60.375,58$
  • 4,11%

El mateix passa al mercat de les altcoins. Destaquen les pujades de gairebé el 6% en Binance coin (BNB) i del 4,4% en el cardano (ADA), mentre que altres criptoactius com dogecoin (DOGE), XRP o toncoin (TON) cotitzen amb alces més contingudes. Molt poques criptomonedes cotitzen amb pèrdues a hores d'ara del matí.

Les pujades s'han produït després de conèixer l'última lectura d'inflació als Estats Units, que va mostrar una caiguda en la taxa general fins al 2,5% des del 2,9% anterior, millorant les previsions del consens. D'altra banda, la taxa subjacent ha complert el que s'esperava i s'ha mantingut al 3,2%. Tot i això, la taxa subjacent va registrar un avenç mensual del 0,3%, una dècima per sobre del que s'esperava, i l'índex general va igualar expectatives després de pujar un 0,2%, repetint també l'increment del juliol.

Estrategues com Michael Brown, de Pepperstone, destaquen que aquest descens de la inflació amb prou feines tindrà impacte a la reunió que la Reserva Federal (Fed) mantindrà aquesta setmana, ja que "és evident que el FOMC ja ha obtingut la confiança necessària que la inflació tornarà a l'objectiu del 2% a mitjà termini, i l'evolució del mercat laboral és ara el determinant clau tant del ritme com de la magnitud de les retallades de tipus”. "Una retallada de 25 punts bàsics (pb) en aquesta reunió continua sent l'escenari base", apunta.

"Les dades d'ahir van dir adéu a les esperances d'una retallada de 50 pb a la reunió del FOMC de la setmana que ve. La probabilitat d'una retallada de 50 punts bàsics es va reduir al 13%, arrossegant la probabilitat d'una retallada de 100 punts bàsics aquest any”, subratlla Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

Durant els darrers dies, nombrosos estrategs han alertat que una retallada de 50 punts bàsics (pb) podria donar un missatge equivocat sobre el risc de recessió i ser molt nociu per als actius de risc. Markus Thielen, fundador de 10x Research, adverteix que una baixada d'aquesta mida serà "un motiu de més preocupació" per al mercat i que la Fed "va darrere de la corba, en no haver percebut senyals de debilitat del mercat laboral després d'haver estat sorpresa amb la guàrdia baixada al juliol".

Sigui com sigui, les dades van propiciar un repunt de les tecnològices a Wall Street, que es van desmarcar clarament de la resta dels valors nord-americans, amb el Nasdaq pujant més d'un 2% a la sessió. Les dades de CryptoQuant mostren que la criptomoneda reina es correlaciona de forma positiva amb les accions tecnològiques: la correlació amb el Nasdaq ha augmentat fins al +0,39, mentre que la correlació amb l'or se situa en un -0,40 en els darrers 30 dies.

Les dades, assenyalen els experts de CryptoQuant, posen de manifest que el BTC cada cop està més vinculat a actius de risc com els valors tecnològics, en lloc de comportar-se com un actiu refugi com l'or. Tot i això, el bitcoin i l'or van pujar al primer trimestre del 2024, amb la criptomoneda guanyant més d'un 60% i cotitzant per sobre dels 70.000 dòlars, mentre que l'or va pujar més d'un 7% per cotitzar per sobre dels 2.200 dòlars. Aquests patrons canviants reflecteixen la naturalesa complexa i evolutiva de les criptos com a classe d'actiu.

contador