bitcoin, dolar, criptomonedas, cripto
fabrikasimf on Freepik

Les criptomonedes comencen la setmana amb bon peu. El bitcoin (BTC) repunta per sobre dels 64.000 dòlars després de pujar amb força durant el cap de setmana i, sobretot, durant la sessió asiàtica de dilluns. Des del mínim assolit el dijous 10 d'octubre passat, el bitcoin ha sumat 5.000 dòlars al seu valor.

  • 64.942,71$
  • 3,65%

Entre les altcoins també s'imposa el verd. Ethereum (ETH) puja al voltant d'un 3% les últimes 24 hores i supera els 2.500 dòlars. Solana (SOL) es revalora un 4% i lidera les pujades de la resta de grans tokens, com XRP, dogecoin (DOGE), avalanche (AVAX) o shiba inu (SHIB). Al costat de les caigudes destaquen les reculades de toncoin (TON) i cardano (ADA), encara que s'estan recuperant a l'inici de la jornada europea.

Un dels motius després d'aquest repunt dels actius digitals és el mateix que va provocar la caiguda a la setmana passada. Aquest dissabte, el Ministeri de Finances xinès va anunciar noves mesures centrades a estabilitzar el sector immobiliari i donar suport als endeutats governs locals. En una conferència de premsa, Lan Fo'an, ministre de Finances xinès, va explicar que permetrà als governs locals emetre més bons especials per comprar terrenys i existències d'habitages no venudes de les promotores. Així mateix, el ministre va deixar caure que Pequín podria anunciar una nova i més gran emissió de deute per finançar aquests plans, explicant que el Govern té un "espai força ampli" per augmentar el dèficit.

Les notícies han tingut el seu efecte al mercat, encara que no han tingut un impacte tan gran com el que es podria esperar. Les accions xineses han experimentat una elevada volatilitat durant la jornada, mentre que les borses europees registren moviments força continguts a hores d'ara de dilluns. Amb tot, sembla que les mesures han agradat a alguns analistes. De fet, els economistes de Goldman Sachs i d'Oxford Economics han elevat la previsió de PIB, tot i que encara situen el creixement econòmic del gegant asiàtic per sota del 5%.

"Si bé els mercats financers es van sentir decebuts per la falta de claredat sobre la magnitud de les mesures fiscals, creiem que la conferència de premsa va confirmar que és probable que hi hagi coordinació entre la política monetària i la fiscal. Aquest tipus de coordinació poques vegades s'ha vist i no estava inclosa a la nostra previsió base. Per tant, hem elevat les nostres previsions de creixement del PIB per al 2025 del 4,1% interanual al 4,4% interanual per reflectir l'impacte d'aquestes polítiques a curt termini”. Per tant, hem elevat les nostres previsions de creixement del PIB per al 2025 del 4,1% interanual al 4,4% interanual per reflectir l'impacte d'aquestes polítiques a curt termini”, expliquen des d‟Oxford Economics.

Tot i això, no tothom és tan optimista. Segons els estrategs de ForexLive, la manca de detalls més concrets podria tornar a decebre el mercat i provocar una nova caiguda de les accions asiàtiques i, alhora, el repunt d'altres actius com les criptomonedes. Per part seva, els estrategs de Coinbase esperen que els operadors "puguin recórrer als criptomercats com una manera d'expressar les seves opinions sobre la mida i la força dels anuncis fiscals de la Xina".

En aquest sentit, els inversors continuen molt pendents del que faci la Reserva Federal (Fed) en el futur després d'un IPC dels EUA del setembre una mica decebedor. En aquests moments, el mercat segueix apostant per dues retallades de 25 punts bàsics (pb) a les properes dues reunions del banc central nord-americà. Markus Thielen, fundador de 10x Research, destaca que les darreres dades mostren una economia i un mercat laboral resistents, dissipant les preocupacions passades sobre una imminent recessió. "Això prepara l'escenari perquè els actius de risc rendeixin bé a finals d'any, i potser caldrà poc perquè els preus de les criptomonedes pugin. Un moviment significatiu és probable a l'horitzó, i els operadors diligents estaran ben posicionats per capturar-ho", explica aquest estrateg.

Altres analistes assenyalen que la temporada de resultats també serà important per a les criptomonedes, atesa la seva correlació amb la renda variable, així com les eleccions presidencials del novembre als Estats Units. Standard Chartered creu que el bitcoin podria assolir nous màxims guanyi qui guanyi els comicis, encara que la immensa majoria d'analistes opinen que una victòria de Donald Trump seria molt més beneficiosa per als actius digitals que un triomf de Kamala Harris.

Per tècnic, Javier Molina, analista sènior de mercats d'eToro, segueix delimitant els 66.000 dòlars com a resistència clau que cal superar. "Des de l'últim intent, doble rebot a la zona de suport dels 60.000, cosa que ens deixa un rang ampli on el preu segueix immers i una zona que no s'ha de perdre. Si ho fes, l'objectiu és als 58.000 primer i els 54.000 com a suport següent", explica. Alhora, Molina destaca que, malgrat observar "certa acumulació de mans fortes" i un "lleuger augment setmanal del volum en fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès)", cal més volum per "atacar aquesta zona dels 66.000 dòlars”. "Si ho fes i se superessin, objectius als 68.500 primer i als 72.000 dòlars després" sentencia.

contador