bitcoin, alzas, ganancias, gains
Karolina Grabowska (Pexels).

Les criptomonedes avancen aquest dijous després de l'última pujada de tipus de la Reserva Federal (Fed). El bitcoin (BTC) i l'ethereum (ETH) repunten al voltant d'un 1,5% a les darreres 24 hores i se situen per sobre dels 29.100 dòlars i dels 1.900 dòlars, respectivament. El mercat en conjunt puja al voltant d'un 1,5% i arriba als 1,2 bilions de capitalització borsària.

Els actius digitals inicialment van rebre la nova alça de 25 punts bàsics del banc central nord-americà amb cert escepticisme i signe mixt, però les posteriors declaracions del president Jerome Powell i els persistents temors al sector bancari, impulsats per la caiguda de PacWest, van capgirar la situació. També va influir de manera positiva l'abrupta caiguda del rendiment dels bons nord-americans; tradicionalment, la correlació d'aquests actius i les criptomonedes és negativa, ja que quan un baixa, l'altre puja i viceversa.

Durant la roda de premsa, Powell va declarar que la Fed obria la porta de bat a bat a una “possible” pausa en el seu cicle d'enduriment. Amb tot, el banquer central va reconèixer que aquesta decisió no és definitiva ni segura i que els tipus no es retallaran el 2023 si es compleix l'escenari base.

En aquest sentit, els analistes d'Oxford Economics creuen que “hi ha el risc” que aquesta pausa sigui temporal i el mercat sembla haver-ho interpretat de la mateixa manera. "El mercat borsari dels EUA no es va comportar d'acord amb el manual i els inversors estan confosos sobre per què no hem vist un repunt estel·lar", subratlla Naeem Aslam, director d'inversions de Zaye Capital Markets.

Aquest expert creu que la raó d'aquest comportament és que l'amenaça que es produeixi una possible recessió és “seria”, especialment quan hi ha possibilitats que un altre banc regional “caigui a les mans dels gegants de Wall Street”. Així mateix, assenyala que el mercat no es creu que el sector sigui tan “estable i robust” com estan venent la Fed i el Tresor.

“La realitat és que els tipus als EUA estan a un nivell que està causant un dolor enorme i la inflació continua sent enganxosa. Ara que la Reserva Federal ha interromput el cicle de pujades dels tipus d'interès, què passarà amb la inflació? Sens dubte, si no veiem cap millora addicional en les lectures de la inflació o, encara pitjor, si veiem que la inflació augmenta a mesura que els preus de l'energia continuen sent molt per sobre de l'època anterior a la Covid-19 o la guerra d'Ucraïna, podríem tenir molts problemes”, conclou.

D'altra banda, els analistes destaquen que l'informe d'ocupació dels Estats Units, que es coneixerà aquest divendres, també serà un altre catalitzador per al preu de les criptomonedes. L'informe de la consultora ADP, que es va publicar dimecres passat, estima que la primera economia del món va crear 296.000 llocs de treball a l'abril, molts més dels previstos pel consens. D'altra banda, una altra fallida bancària podria impulsar el preu dels actius digitals com va passar durant les fallides de Silicon Valley Bank i Signature Bank al març.

A la resta del mercat d'altcoins, pujades generalitzades entre les principals criptes. Ripple (XRP) repunta un 0,6%, solana (SOL) i cardano (ADA) sumen un 2% i polygon (MATIC) i polkadot (DOT) guanyen un 1% igual que dogecoin (DOGE).

contador