El bitcoin ha perllongat la seva espiral a la baixa aquest dilluns, al so dels tambors de guerra entre Rússia i Ucraïna. La moneda digital per antonomàsia va perdre el suport vital dels 40.000 dòlars el cap de setmana i aquest dilluns ha deixat un mínim per sota de la zona de control següent, als 37.000 dòlars. Tot i aconseguir un tancament proper als 38.000 dòlars, segons dades de CoinMarketCap, la divisa criptogràfica torna a cotitzar per sota de 37.000 dòlars i amenaça de prolongar les seves caigudes.
- 91.269,98$
- 3,46%
El bitcoin fa setmanes que es comporta com un actiu de risc i la seva reacció a l'última escalada del conflicte a la frontera ucraïnesa ha tornat a donar la raó als que qüestionen el seu rol de cobertura en temps de crisi. El president rus, Vladimir Putin, ha ordenat a les Forces Armades russes entrar a les regions de Donetsk i Lugansk, la independència de les quals ha reconegut Rússia aquest dilluns.
Si bé la moneda digital havia aguantat durant l'últim mes de tensions, els esdeveniments recents han acabat foragitant els inversors a curt termini i s'ha perdut el suport crític dels 40.000 dòlars. "Ara, el repte per a la reina de les 'criptos' serà subjectar el suport dels 36.670 dòlars, una zona interessant que va servir de suport per al rebot generat fa unes jornades", apunten els analistes d'IG.
Tot i això, el pessimisme s'apodera dels experts, ja que la moneda digital ha patit fortes caigudes després d'enfrontar-se, sense èxit, a la resistència dels 45.000 dòlars i no són pocs els que creuen que els 30.000 dòlars tornen a entrar en joc. Tot i això, “pel costat dels suports, el més important de tots ells el tenim als mínims de gener als 32.855 dòlars”, avisa José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"La geopolítica, per ara, ha reemplaçat la inflació com el principal motor dels mercats tradicionals i de les criptomonedes”, assenyala per part seva Antoni Trenchev, cofundador i soci gerent de Nexo, citat per Livemint.com. Trenchev considera que els mínims de l'estiu passat, al voltant dels 29.000 dòlars, són una "última línia a la sorra", però espera que el bitcoin es mantingui als 30.000 dòlars, amb un important interès de compra en aquest nivell.
Katie Stockton, fundadora de Fairlead Strategies, adverteix, per la seva banda, que l'anàlisi tècnica tampoc no està a favor del bitcoin. El criptovalor, que ja ha erosionat el nivell de suport a llarg termini abans esmentat al voltant de 37.600 dòlars, s'enfrontaria a la propera prova tècnica clau als 27.200 dòlars, assenyala aquesta experta.
LES ALTCOINS S'EMPORTEN LA PITJOR PART
Pel que fa a les altcoins, el panorama encara és pitjor, ja que alguns criptovalors deixen caigudes del 13% de mitjana, com el cardano, la solana o l'XRP. En general, les divises digitals s'han desplomat un 7% i han perdut més de 100.000 milions de dòlars de riquesa dels inversors en les últimes 24 hores, amb una capitalització total que s'ubica als 1,65 bilions de dòlars.
El preu de l'ehtereum (ETH) ha baixat un 6,92% i actualment cotitza al límit del suport dels 2.500 dòlars amb una capitalització de mercat de 301.000 milions de dòlars. La segona moneda per cotització de mercat ha de tornar almenys al retrocés del 50% de Fibonacci als 2.900 dòlars per evitar una acció baixista més gran cap als 2.200 dòlars.