Les criptomonedes cauen amb força aquest dimecres després dels últims esdeveniments que han passat al Pròxim Orient. El bitcoin (BTC) ha caigut més d'un 4% a les últimes 24 hores i cotitza ara lleugerament per sobre dels 61.000 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) ha retallat fins a un 7% i ara es mou als 2.400 dòlars.
- 99.057,72$
- 1,70%
La majoria de les altcoins també han registrat pèrdues destacades a les últimes hores. Solana (SOL), XRP, cardano (ADA) i toncoin (TON) cedeixen entre un 6% i un 7%, mentre que dogecoin (DOGE) i shiba inu (SHIB) s'han desplomat un 10% i avalanche (AVAX), un 9%. Tron (TRX) retalla les pèrdues al 2%.
Com diem, l'atac amb míssils de l'Iran a Israel ha tornat a disparar la tensió a la regió després que l'Estat jueu hagi envaït de manera "limitada, localitzada i específica" a la frontera del sud del Líban. El president d'Israel, Benjamin Netanyahu, ha assegurat que l'Iran "s'ha equivocat" i que "pagarà per això". Per part seva, Teheran ha advertit que respondrà amb accions "més severes" si és atacat. A més, a través de la xarxa social X, el ministre iranià d'Exteriors, Abbas Araghchi, ha subratllat que l'Iran ha mantingut una "enorme moderació durant gairebé dos mesos, per donar espai a un alto el foc a Gaza".
"La situació hi continua sent inestable. Si la situació es resol ràpidament, per exemple, com quan l'Iran va llançar míssils contra Israel a l'abril, podríem veure una fugaç carrera cap a la seguretat, i esperaríem que les accions i les empreses tecnològiques es recuperin. Si Estats Units es veu arrossegat a aquest conflicte i ha de defensar Israel, l'impacte dels esdeveniments d'avui al mercat financer serà més durador. Les properes 24 hores seran crucials per veure fins a quin punt s'agreuja aquesta situació”, valora Kathleen Brooks, directora de recerca d'XTB.
Aquesta experta també assenyala que la proximitat de les eleccions nord-americanes pot generar més turbulències de les desitjades. "La potència occidental més important del món està canviant de líder al mateix temps que les tensions a l'Orient Mitjà estan en plena expansió. És probable que això augmenti la volatilitat que experimenten els mercats financers, i esperem que els preus dels actius i el sentiment de risc siguin sensibles als titulars i al flux de notícies als propers dies", afegeix Brooks.
Aquests esdeveniments han donat lloc al pitjor inici d'octubre, el mes més alcista per al bitcoin, que va patir la caiguda més gran en més d'un mes. De fet, els futurs vinculats als principals tokens van registrar més de 450 milions de dòlars en liquidacions llargues a les últimes 24 hores, segons dades de CoinGlass.
Aquesta empresa d'anàlisi assenyala que els operadors de bitcoin que apostaven per preus més alts van perdre més de 122 milions de dòlars, mentre que les apostes d'ETH van perdre gairebé 100 milions de dòlars. Altres tokens alternatius més petits van registrar més de 85 milions de dòlars en liquidacions, les xifres més altes des del juliol. En total, gairebé nou de cada deu de les apostes en futurs eren alcistes.
Per la seva banda, els fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de BTC al comptat van registrar sortides netes de 242,6 milions de dòlars el pitjor dia des del 3 de setembre. Aquestes sortides van trencar una ratxa de vuit dies d'entrades. Per part seva, els ETF d'ETH al comptat també van patir dimarts sortides de 48,5 milions de dòlars, el pitjor dia des del 23 de setembre.
Amb tot, la majoria d'analistes segueixen mostrant-se optimistes de cara a les properes setmanes, ja que a l'horitzó s'albira una política monetària més laxa o un rebot després de les eleccions dels Estats Units que, juntament amb altres factors, generarà prou vents de cua per portar el bitcoin a assolir els màxims històrics del mes de març passat.