bitcoin perdidas
Karolina Grabowska (Pexels)

Les criptomonedes continuen cotitzant amb debilitat aquest dijous. El bitcoin (BTC) es manté força pla i es mou al voltant dels 65.500 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) intenta remuntar i s'acosta als 3.600 dòlars després de pujar un 0,65% a l'últim dia i més d'un 2,5% a la darrera setmana.

  • 61.532,53$
  • 0,84%

Per la seva banda, les altcoins cotitzen amb signe mixt. Solana (SOL) registra les caigudes més grans entre els grans tokens, amb retrocessos que ronden el 4%. Altres criptos com dogecoin (DOGE), cardano (ADA) o shiba inu (SHIB) cedeixen amb més moderació. Per contra, tokens com toncoin (TON), avalanche (AVAX) o chainlink (LINK) pugen entre un 1% i un 2%, mentre que les pujades de XRP són més modestes.

Des del començament de setmana, el bitcoin ha perdut uns 1.000 dòlars i en aquests moments intenta consolidar-se per sobre dels 65.500 dòlars després de quedar-se a prop de perdre els 64.000 durant dimarts. Segons els analistes, les últimes dades disponibles mostren un sentiment de cautela més gran entre els inversors a causa de, entre altres factors, el posicionament 'hawkish' de la Reserva Federal (Fed) o el transvasament d'inversions cap a altres actius més atractius i rendibles en aquests moments, com poden ser aquells relacionats amb la intel·ligència artificial (IA).

En aquest sentit, la companyia d'anàlisi de cadena de blocs CryptoQuant revela que els grans tenidors de bitcoin, el grup conegut com a "balenes de bitcoin", han venut més de 1.200 milions de dòlars del BTC a les últimes dues setmanes. Els moviments de les balenes són molt seguits pel mercat, ja que poden distorsionar a l'alça o a la baixa mitjançant la compra o venda de grans quantitats d'una criptomoneda.

Segons Ki Young Ju, fundador i CEO de CryptoQuant, els operadors "continuen sense augmentar les seves tinences de bitcoin i el creixement de la demanda dels grans tenidors segueix sense tenir força". Així mateix, Young Ju assenyala que la liquiditat de les 'stablecoins' s'ha continuat desaccelerant i creix en aquests moments "al ritme més lent des del novembre del 2023".

La liquiditat de les monedes estables és un altre indicador molt seguit pels inversors: una liquiditat elevada indica un gran nombre de participants i una negociació activa, cosa que es tradueix en transaccions més fluides i una menor volatilitat dels preus, per contra, una liquiditat baixa implica un menor nombre de participants i una menor activitat de negociació, cosa que es pot traduir en una major volatilitat dels preus i en dificultats per negociar.

Aquests moviments coincideixen amb una desacceleració evident als fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de bitcoin al comptat, que acumulen quatre dies amb fluxos de sortida després de tancar aquest dimecres amb una pèrdua neta de 152 milions de dòlars.

Per la seva banda, Rania Gule, analista de mercats d'XS.com, destaca que les dades de liquidació de Coinglass assenyalen que segueixen augmentant les liquidacions de posicions palanquejades en bitcoin, sobretot de posicions llargues que aposten per preus més alts. "Han estat liquidades pels operadors, obligats a tancar a mesura que el preu de l'actiu es mou en contra. Això indica un augment significatiu de la liquiditat de venda i l'impuls de venda, cosa que porta al tancament de la majoria de les posicions llargues d'alt palanquejament i l'activació d'una sèrie d'ordres de compra pendents, cosa que permet l'entrada en una gran posició amb una inversió mínima.

Així mateix, altres analistes assenyalen que les companyies mineres de bitcoin semblen estar orientant el seu negoci cap a la IA en lloc del bitcoin, cosa que els està portant a vendre les seves criptos minades en lloc de mantenir-les. Els dos sectors depenen en gran mesura de potents xips informàtics per generar i mantenir dades, un recurs que els miners ja tenen. "La caiguda de les recompenses mineres va impulsar els miners a buscar altres canals per augmentar els ingressos. Amb les empreses d'IA demanant centres de dades que consumeixen molta energia, els miners de bitcoin estan augmentant gradualment els ingressos de les vendes amb les empreses de IA", apunta Lucy Hu, analista sènior del fons de criptomonedes Metalpha.

Segons Gule, tots aquests factors podrien provocar "més vendes" al llarg d'aquestes setmanes abans de la recuperació prevista pels últims mesos de l'any. "En general, quan el domini del mercat de bitcoin disminueix, s'obren oportunitats perquè altres criptodivises guanyin tracció i possiblement superin el principal criptoactiu. La consolidació de bitcoin dins del rang de preus actual (60.000-72.000) a les últimes setmanes ha portat a una disminució del seu domini. Tanmateix, una vegada que el preu surti d'aquest rang, altres criptodivises podrien veure un augment en el rendiment. És possible que la pujada prevista al mercat de criptomonedes no es produeixi a curt termini. assenyala aquest expert.

"Des d'una perspectiva fonamental, el mercat mostra una disminució de la demanda de bitcoin, cosa que en redueix significativament el preu. Les lectures de l'indicador Parabolic SAR al gràfic diari confirmen una caiguda contínua del preu. Això suggereix un possible descens cap a un suport d'entre 60.000 i 55.000 dòlars abans de la recuperació o pujada significativa, que podria trigar anys a produir-se. Per tant, les inversions a llarg termini en bitcoin són l'estratègia més prudent”, sentencia.

contador