ep archivo   bitcoin 20230728131403
BSM.UPF.EDU - Archivo

Les criptomonedes no miren enrere. El bitcoin (BTC) es manté per sobre dels 34.000 dòlars i mira cap als 34.500 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) es relaxa una mica l'últim dia i s'acosta als 1.800 dòlars.

La criptomoneda reina sembla estar mantenint el seu moviment de consolidació al voltant dels 34.500 dòlars després que les últimes pujades el portessin a marcar nous màxims anuals per sobre dels 35.000 dòlars. Tot i això, la resta de l'espai segueix amb pas ferm en el seu camí alcista, cosa que ha provocat que la capitalització borsària se situï al nivell més alt del 2023: 1,27 bilions de dòlars, nivell assolit (i perdut) després del col·lapse de Silicon Valley Bank al primer quadrimestre de l'any.

Simon Peters, analista expert en criptoactius d'eToro, subratlla que el preu del bitcoin "no ha mostrat tanta fortalesa des del maig del 2022, quan estava en una tendència descendent des del seu màxim històric". "L'ether també va experimentar guanys durant la setmana passada, encara que a una escala molt menor en comparació amb el bitcoin", afegeix.

Aquest estrateg recorda que bona part d'aquest moviment a l'alça es deu a l'especulació al voltant de l'aprovació dels fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) al comptat als Estats Units. Si bé no hi ha cap informació que la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès) hagi d'aprovar abans d'hora (o, simplement, aprovar) aquests productes d'inversió, l'optimisme s'ha instal·lat al mercat i ha portat el bitcoin a superar nombroses barreres tècniques i psicològiques.

Aquesta circumstància ha provocat que els experts es dividissin entre aquells que creuen que la criptomoneda reina té recorregut alcista i podria acabar l'any amb força i aquells que consideren que les darreres pujades són “exagerades” i no es corresponen amb els fonaments del mercat. Els més crítics argumenten que els inversors obliden, entre d'altres, els problemes reguladors de l'espai de les criptomonedes o els elevats nivells d'especulació que imperen al mercat en aquests moments.

A més dels ETF, el mercat té un altre ull sobre la Reserva Federal (Fed). El penúltim conclave de l'any del banc central nord-americà comença aquest dimarts a l'altra banda de l'Atlàntic i les conclusions se'n coneixeran demà. S'espera que el president Powell i els seus mantinguin els tipus d'interès oficials al rang actual (5,25-5,5%), tot i que el principal punt d'interès de la cita serà la roda de premsa posterior del líder de la Fed, que donarà més pistes sobre si la Reserva Federal ha acabat amb el seu ajustament.

En aquest sentit, la Fed ja va avisar el setembre, que encara guarda a la recambra una nova pujada abans que finalitzi l'any, encara que molts analistes dubten que finalment es produeixi i ho veuen més com un missatge de cara als mercats. Amb tot, les últimes dades macro conegudes, com el PIB del tercer trimestre o el deflactor de consum privat del setembre, posen més pressió sobre Powell i els membres del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès).

"Si bé una pausa sembla l'escenari més probable, amb retallades en els tipus aparentment encara en un horitzó llunyà, els observadors del mercat de les criptomonedes sens dubte veuran això com una altra fita fonamental a mesura que l'hivern de les criptomonedes es continua descongelant. Tot i que, en teoria, les decisions sobre els tipus d'interès afecten menys els mercats financers descentralitzats, hi hem observat una tendència inversament correlacionada, amb una reacció dels criptoactius similar a la de l'S&P després de les pujades de la Fed", apunta Peters.

A la resta del mercat, guanys destacats a la solana (SOL), que no perd força i escala fins als 0,36 dòlars. La resta d'altcoins cotitza amb moderades pujades o lleugerament a la baixa, com és el cas de dogecoin (DOGE).

contador