bitcoin, dolar, criptomonedas, cripto
fabrikasimf on Freepik

Les criptomonedes mantenen el bon to al començament de la setmana. El bitcoin (BTC) puja amb moderació a les últimes hores i ronda els 52.300 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) cotitza una mica pla, encara que per sobre dels 2.900 dòlars.

A la resta del mercat, les altcoins comencen la setmana lleugerament a la baixa, encara que a l'acumulat de les últimes 24 hores s'hi imposa el verd. Destaquen les caigudes moderades en avalanche (AVAX) i les pujades de més del 2% en dogecoin (DOGE) i del 5% en polygon (MATIC), que ha repuntat més d'un 20% a la darrera setmana.

Com hem explicat a les darreres setmanes, els fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de bitcoin al comptat han aconseguit estabilitzar-se i han començat a atreure capital institucional i a millorar l'optimisme a l'espai dels actius digitals. Javier Molina, analista sènior de mercats d'eToro, destaca que, durant l'última jornada d'operacions, aquests productes d'inversió han sumat a les reserves un total de 9.177 bitcoins, xifra que eleva el balanç acumulat a 101.446 BTC.

"A més, el 15 de febrer va destacar per una activitat de compra notablement intensa, amb 12.547 BTC adquirits en una sola jornada. Aquest volum de compra eleva el total de tinences a 264.435 BTC, xifra que exclou les vendes per part de Grayscale. Aquestes dades subratllen una tendència clara cap a la consolidació d'actius en bitcoin per part d'inversors institucionals, a través dels ETFs", explica.

Tot i això, no tot és positiu en aquest front. Molina apunta que Grayscale, el fons GBTC del qual és el més gran de tots amb molta diferència, ha tornat a registrar un increment en les seves activitats de venda. "Amb 3,370 BTC venuts recentment, s'anticipa que aquesta tendència de desinversió es mantingui, projectant vendes addicionals de més de 30,000 BTC de manera gradual. Aquest escenari planteja un risc latent per al mercat, atès que una inversió del corrent comprador actual podria exercir una pressió descendent sobre els preus de bitcoin", assenyala.

"Aquest panorama convida a una reflexió curosa sobre la volatilitat inherent al mercat cripto i la influència que grans entitats com Grayscale poden exercir sobre la dinàmica de preus. Tot i que l'interès de compra per part dels ETFs reflecteix una confiança en el valor a llarg termini del bitcoin, les activitats de venda significatives podrien desencadenar fluctuacions de preus adverses, subratllant la importància de monitoritzar aquestes tendències per als inversors compromesos a l'espai de les criptomonedes", recorda.

Sigui com sigui, la veritat és que l'optimisme impera al mercat no només per l'efecte dels ETF, sinó també per la proximitat d'una sèrie de catalitzadors com el halving o reducció a la meitat de les recompenses de la xarxa Bitcoin. Aquest procés serà la quarta reducció a la meitat de les recompenses de la xarxa Bitcoin després de les de 2012, 2016 i 2020. Aquest halving augmentarà l'escassetat de BTC en reduir la recompensa per bloc dels miners a 3,125, reduint a la meitat creixement de l'oferta. Està previst per a mitjan abril, amb una oferta total de 21 milions i un 93% ja en circulació.

Històricament, els halvings han coincidit amb cicles alcistes als mesos anteriors i posteriors a la seva compleció. Un any després del primer halving, el bitcoin va passar de 12 dòlars a gairebé 1.000 dòlars. Després del segon, va repuntar fins a 2.550 dòlars. Amb el tercer, bitcoin cotitzava als 8.700 dòlars i va assolir un màxim de 19.700 dòlars al desembre del 2020. I aquest, podria ser similar.

"El bitcoin puja una mitjana del 32% en 60 dies abans de la reducció a la meitat. Com més ens acostem a la halving del bitcoin, més gran serà la probabilitat que el bitcoin pugi, com demostren les dades dels tres últims cicles. Aquesta vegada no serà diferent, ja que la comunitat de criptomonedes té la percepció que la reducció a la meitat és alcista. Aquesta percepció està arribant sens dubte a la comunitat TradeFi, que està comprant agressivament aquests ETFs de BTC abans de la reducció a la meitat", subratlla Markus Thielen, director de recerca de 10x Research i Matrixport.

En aquest sentit, alguns analistes creuen que el bitcoin continuarà pujant durant les properes jornades, amb un objectiu a curt termini als 55.000 dòlars i un objectiu a llarg termini als 70.000 dòlars, xifra que seria un nou màxim històric per a la criptomoneda reina. Així mateix, els analistes esperen que una eventual aprovació dels ETF d'ETH al comptat podria disparar els preus de tots els actius del mercat.

Des d'un punt de vista tècnic, Molina assenyala que, després de les darreres pujades, la primera zona de suport de bitcoin són els 51.500 dòlars. "Preus per sota dels 51.000 ens portaran al suport delimitat pels 48.000-48.300. Per dalt, excepte una lleu zona de control als 53.800 dòlars, el següent objectiu l'establim als 59.000", apunta.

Segons aquest expert, la força relativa mostra que aquest nivell és “un objectiu assumible”, encara que també que la retallada cap als 48.000 “s'obre com una possibilitat mentre s'ajusta el desequilibri entre oferta i demanda abans comentada”.

contador