Les criptomonedes segueixen donant mostres de debilitat. El bitcoin (BTC) cau al voltant d'un 1% a l'última jornada i augmenta la pèrdua setmanal a gairebé el 6%, situant-se en aquests moments als 65.500 dòlars. Per part seva, l'ethereum (ETH) intenta recuperar el pas, però encara es troba per sota dels 3.300 dòlars a l'inici de la sessió borsària a Europa.
- 98.922,85$
- 0,95%
Les altcoins també cauen amb ganes. Destaquen les alces del 4,6% en Binance coin (BNB), que és l'única de les grans criptomonedes alternatives amb saldo positiu a l'última jornada. Altres actius com solana (SOL), XRP, cardano (ADA) o avalanche (AVAX) xifren les pèrdues entre l'1% i el 3%, mentre que dogecoin (DOGE) es deixa gairebé un 5% des d'ahir.
Com es pot observar, la situació a l'esfera dels actius digitals ha canviat de manera força notable. Després d'un parell de setmanes de molta volatilitat, el bitcoin es va decantar al començament de setmana pel vermell. I és que la criptomoneda reina ha caigut al voltant d'un 10% des del màxim històric assolit el 12 de març passat, quan va arribar als 73.500 dòlars. Què ha passat perquè es produeixi aquest canvi de tornes?
En primer lloc, un menor impuls per part dels fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) al comptat. Aquests productes d'inversió han estat, indiscutiblement, els grans protagonistes del mercat de criptomonedes el 2024 i són la gran raó que el bitcoin pugés sense frens poc després de la seva aprovació. Gràcies a ells, l'interès institucional al BTC es va disparar i, amb ell, els preus d'una criptomoneda que semblava que assoliria les 6 xifres abans del que preveia la gran majoria d'analistes.
Tot i això, les dades de CoinShares són clares sobre això: els fluxos diaris d'entrades i sortides estan en punt mort. L'última setmana, els fons de bitcoin van registrar entrades netes per valor de 865 milions de dòlars, encara que l'anterior en van perdre 904 milions. No només això, sinó que la companyia d'anàlisi destaca que l'activitat s'ha alentit, ja que el volum de negociació diari s'ha reduït un 36% des del màxim de fa 3 setmanes.
Ángel Luis Quesada, CEO i cofundador d'Onyze, assenyala que el "principal factor" que pot provocar un canvi de tendència en el preu del bitcoin són els ETF de BTC al comptat dels Estats Units. "Concretament, en el moment que comenci a baixar el volum d'ingressos diaris que aquests reben", apunta.
Aquest expert també assenyala que el 'halving' o reducció a la meitat de les recompenses de la blockchain Bitcoin tampoc serà tan positiu com preveu el mercat, una tesi repetida per molts analistes a les últimes setmanes. "D'altra banda, i a una mica més de mitjà termini, també preveiem que hi pot haver una correcció als propers mesos, com sol haver-hi a tots els mercats quan els inversors donen pas a liquidar els seus beneficis obtinguts; reduint així els nivells de demanda i incrementant el volum d'oferta d'aquests actius al mercat", destaca Quesada.
LA FED PREOCUPA
En segon lloc, la perspectiva d'una Reserva Federal (Fed) més dura del previst tampoc no està ajudant el bitcoin. Les últimes dades macroeconòmiques, com els PMI manufacturer i els serveis de l'últim mes, han reforçat la creença que la Fed podria incomplir el full de ruta anunciat al març i executar menys retallades dels tipus d'interès dels esperats.
Aquesta postura s'ha vist reforçada per una escalada fins a màxims anuals dels rendiments del bo del Tresor nord-americà a 10 anys i del dòlar, amb el bitllet verd situant-se a màxims de novembre de l'any passat. Tradicionalment, els repunts d'aquests valors solen provocar una reducció de la inversió en actius de risc com les criptomonedes.
Per si no n'hi hagués prou, la Fed no ha fet gaire per dissipar aquests temors. De fet, el president del banc central nord-americà, Jerome Powell, va afirmar aquest dimecres que la Fed té "temps" per decidir quan i com executar l'esperat pivot de la política monetària. "No esperem que sigui apropiat reduir la nostra taxa de política fins que tinguem més confiança que la inflació està baixant de manera sostenible cap al 2%. Atesa la fortalesa de l'economia i els avenços en matèria d'inflació fins ara, tenim temps per deixar que les dades entrants guiïn les nostres decisions de política”, ha destacat Powell.
Per part seva, importants membres de la Fed com Raphael Bostic, president de la Fed d'Atlanta, o Loretta Mester, la seva homòloga a Cleveland, han reforçat el missatge del president Powell. D'una banda, Mester ha reconegut que no espera que la Fed abaixi els tipus d'interès el proper 1 de maig, però Bostic ha anat més enllà en assegurar que només espera una baixada enfront de les tres previstes i que es donarà al quart trimestre de l'any. "Haurem d'observar i esperar a veure com evolucionen les coses", ha afegit Bostic, que s'ha mostrat preocupat per una inflació que ha demostrat ser més enganxosa del que estava previst.
L'informe d'ocupació del març, que es coneixerà aquest divendres, donarà més pistes sobre quin serà el proper moviment de la Fed. Ahir, l'informe mensual de la consultora privada ADP va estimar que els EUA van crear 184.000 llocs de treball al tercer mes de l'any, gairebé 100.000 menys que la dada oficial del febrer. Val a dir que alguns analistes s'han mostrat molt crítics amb aquest indicador per la poca precisió que ha demostrat als darrers temps.