bitcoin caidas nueva
Freepik/Sketchepedia

Les criptomonedes comencen la setmana amb caigudes moderades. El bitcoin (BTC) va aconseguir superar els 95.000 dòlars durant el cap de setmana, però els darrers descensos l'han portat a cotitzar just per sobre dels 93.000 dòlars. L'última setmana, la criptomoneda reina s'ha deixat més d'un 6% després d'assolir un màxim anual de 102.300 dòlars el 7 de gener passat.

  • 91.752,57$
  • -3,52%

Les altcoins també es tenyeixen de vermell. L'ethereum (ETH) cedeix més d'un 2% i ha perdut 3.200 dòlars. Igual que el bitcoin, la segona criptomoneda més gran del mercat no ha signat la seva millor setmana i s'ha devaluat més d'un 10% durant els últims set dies.

Les pèrdues són més importants en altres tokens: cardano (ADA) perd fins a un 8% les últimes 24 hores, mentre que sui (SUI) i avalanche (AVAX) es deixen un 7% i un 6%, respectivament. Criptos com XRP, Binance coin (BNB), solana (SOL) o dogecoin (DOGE), entre d'altres, cauen entre un 3% i un 5%.

La debilitat de les criptomonedes es produeix després de la publicació de diversos indicadors macroeconòmics millors del que s'esperava als Estats Units. L'últim ha estat la dada oficial d'ocupació del desembre, que va mostrar que es van crear 256.000 nous llocs de treball no agrícoles a la primera economia del món. Aquesta xifra es va situar força per sobre del que s'esperava, ja que el consens de mercat anticipava una xifra al voltant de les 160.000 noves nòmines. De la mateixa manera, la taxa d'atur va caure una dècima percentual fins al 4,1%.

Aquesta dada ha esborrat completament l'esperança que la Reserva Federal (Fed) abaixi els tipus d'interès al gener i pràcticament també al març i al maig. Cal recordar que el banc central nord-americà va reduir a la meitat la seva previsió de retallades el 2025, fins a 50 punts bàsics (pb), és a dir, dues baixades de 25 pb o una gran retallada de 50 pb.

"El FOMC segueix en camí de 'saltar-se' la reunió del gener, deixant la taxa de fons federals sense canvis, cosa que dona temps per examinar els impactes de la normalització de 100 punts bàsics implementada l'any passat, alhora que brinda l'oportunitat d'avaluar els riscos d'inflació a l'alça i els impactes de les primeres polítiques implementades per l'administració entrant de Trump”, valora Michael Brown, estrateg de recerca sènior de Pepperstone.

En aquest sentit, els experts de 10x Research destaquen que, tot i que les narratives centrades en l'impacte de les polítiques de Trump semblen ser el punt d'interès principal, els mercats financers "expliquen una història diferent". "Les accions dels EUA han esborrat tots els guanys des de les eleccions de Trump a principis de novembre, quan inicialment s'esperava que impulsessin un creixement més gran i menors impostos. L'esperat ral·li posterior a les eleccions en les altcoins es va esvair ràpidament el 6 de desembre. Aquesta data no és una simple coincidència: és un moment crucial amb implicacions de gran abast”, apunten.

Aquests analistes assenyalen que els volums de negociació de criptomonedes han caigut "substancialment" des dels màxims assolits al començament de principi de novembre, amb les taxes de finançament "aconseguint el seu punt màxim" el 6 de desembre passat. "Això suggereix un significat més profund per a aquesta data. Comprendre això podria donar llum sobre les forces dominants actuals que impulsen els preus dels actius", assenyalen. Després d'aquest dia es va produir la revisió de perspectives de la Fed i la publicació d'aquestes dades macroeconòmiques menys favorables.

Tot i això, altres analistes es mostren menys pessimistes amb les perspectives dels criptoactius, especialment del bitcoin. Segons estrategs com Axel Bitblaze, el bitcoin sol experimentar caigudes similars a les registrades durant els primers compassos de l'any posterior a un halving (reducció a la meitat de les recompenses de minat de blocs) com el d'abril del 2024. "Tots sabem el que va passar després de les caigudes del 2017 i 2021", recorda.

Per part seva, Javier Molina, analista sènior d'eToro, apunta que el bitcoin està entrant en "el seu quart cicle històric, tradicionalment alcista". Aquest i altres experts destaquen l'enorme quantitat de potencials catalitzadors que té al davant el criptoactiu rei durant els propers dotze mesos. Tot i això, Molina també adverteix que hi ha riscos "importants" com la seva correlació amb les borses, especialment amb el sector tecnològic, que podria "arrossegar al mercat cripto en cas d'una correcció".

Des d'un punt de vista tècnic, Molina apunta que el bitcoin es troba en “un punt clau” de la seva evolució. "Aquesta pausa tècnica no és res més que el reflex d'un mercat que pren un respir després de fortes pujades, però que també deixa entreveure la incertesa sobre quin serà el proper moviment de l'actiu digital més rellevant del món", assenyala.

"Aquests 95.000 dòlars actuen ara com a resistència principal i cal superar-los per mantenir l'impuls positiu. Per contra, el suport immediat és als 90.000, una zona que ha demostrat ser un sòl fiable en l'última etapa de consolidació. En cas de perdre aquest nivell, el suport important següent se situa als 75.000 dòlars, un punt que coincideix amb l'inici de l'últim ral·li i que serà clau per avaluar la fortalesa del mercat en cas d'una correcció més profunda” afegeix Molina.

"El bitcoin es troba en una cruïlla, amb un mercat que reflecteix tant ambició com cautela. La ruptura d'aquesta consolidació marcarà el proper capítol en la història de l'actiu digital, definint si continuarà el camí cap a rècords o si retrocedirà per buscar un nou equilibri. En qualsevol cas, l'interès per bitcoin continua sent un termòmetre de la gana pel risc als mercats globals, i la seva evolució serà clau per entendre cap a on es dirigeix ​​l'ecosistema de les criptomonedes", conclou.

contador