ep archivo   bitcoin 20240108111705
BSM.UPF.EDU - Archivo

Les criptomonedes estenen el seu bon moment. El bitcoin (BTC) es manté bé per sobre dels 63.000 dòlars després d'escalar fins als 65.000 dòlars durant la sessió borsària asiàtica, mentre que l'ethereum (ETH) intenta consolidar els 3.400 dòlars després de vorejar els 3.500 dòlars a les últimes 24 hores.

  • 58.068,76$
  • 1,02%

Entre les altcoins, el signe és majorment positiu. Solana (SOL), Binance coin (BNB), dogecoin (DOGE) i XRP, entre d'altres, cotitzen amb guanys moderats. Per contra, toncoin (TON) i cardano (ADA) cedeixen al voltant d'un 1% i tron (TRX) i polkadot (DOT) perden un 3%.

La remuntada de les criptomonedes i, sobretot, del bitcoin ha arribat per la confluència de diversos factors clau per a l'actiu digital rei. Potser la més sorprenent ha estat l'intent d'assassinat contra l'expresident dels Estats Units Donald Trump, ja que ha elevat considerablement la probabilitat que el candidat republicà s'imposi a les eleccions presidencials del novembre.

L'explicació a aquesta reacció positiva és senzilla: Trump és molt favorable als actius digitals. De fet, el republicà acaba de nomenar J.D. Vance, senador per l'estat d'Ohio, com a candidat a vicepresident. Majorment conegut per ser l'autor de Hillbilly, una elegia rural, Politico informa que Vance podria haver redactat un projecte de llei que renovaria la manera com els EUA regula els actius digitals, que, segons les seves fonts, seria més favorable a les criptomonedes que el projecte de llei que va ser aprovat per la Cambra de Representants al juny.

Els experts creuen que les polítiques regulatòries més laxes, les retallades d'impostos i altres mesures que es podrien esperar per part de Trump beneficiarien àmpliament les criptomonedes. Rania Gule, analista de mercats d'XS.com, destaca que el mercat pot "assolir guanys similars als observats després del debat" que va afavorir el candidat republicà al juny. "Per tant, crec que les notícies polítiques dels Estats Units estan impulsant els guanys de les criptodivises perquè es tracta d'un àmbit impulsat per l'especulació", apunta.

D'altra banda, el mercat està reaccionant positivament a l'augment dels fluxos d'entrada de capitals als fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de BTC al comptat. Des del 5 de juliol passat, aquests productes d'inversió han captat a prop de 1.500 milions de dòlars en entrades netes (més de 16.000 milions des de la seva creació) i ara mateix gestionen més de 51.000 milions de dòlars en bitcoin, al voltant d'un 4,5% de l'oferta total del criptoactiu rei.

"Malgrat les fortes entrades netes, els volums de negociació es mantenen per sota de la mitjana, amb un total de 6.900 milions de dòlars setmanals i gairebé 1.400 milions diaris. Aquest volum, encara que per sota de la mitjana des de la seva creació, ha augmentat en comparació amb les últimes setmanes i és relativament alt per al juliol, un període de negociació històricament baix tant per a les finances tradicionals com per als actius digitals”, explica Matteo Greco, analista de recerca de Fineqia.

D'altra banda, alguns experts assenyalen que els ETF d'ETH al comptat podrien aprovar-se als propers dies. Eric Balchunas, analista d'ETF de Bloomberg, afirma que la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès) podria haver informat les empreses que han sol·licitat crear aquests ETF que enviïn les seves sol·licituds S-1 –el document que cal que s'aprovi per començar a cotitzar a la borsa– abans d'aquest dimecres. Si fos aprovat, assegura Balchunas, podrien sortir a borsa al començament de la setmana que ve.

Així mateix, els criptoactius també s'estan beneficiant de les dades macroeconòmiques que es coneixen als Estats Units. L'última lectura de l'IPC va mostrar una reducció més que benvinguda de la inflació que, sumada a les últimes dades del mercat laboral, ha disparat les expectatives que la Reserva Federal (Fed) executi la primera retallada dels tipus d'interès al setembre. Cal recordar que el banc central nord-americà va reduir als últims mesos la seva previsió de retallada de tipus el 2024 de tres a només una i cap a finals d'any.

En aquest sentit, Jerome Powell, president de la Fed, ha assenyalat aquest dilluns que l'organisme segurament executarà el pivot de la seva política monetària abans que la inflació nord-americana arribi al 2% objectiu. Segons Powell, esperar fins que l'IPC arribi a aquest nivell "probablement seria esperar massa, perquè l'ajust que fas, o el nivell d'ajust que tens, encara té efectes que probablement portaran la inflació per sota del 2%". Tot i no haver donat una data exacta de quan començarà la Fed a suavitzar els tipus d'interès, Powell sí que ha admès que la seva confiança ha millorat després de les últimes dades.

Des d'un punt de vista tècnic, Fernando Molina, analista sènior de mercats d'eToro, assenyala que el bitcoin ha tornat al rang de consolidació anterior comprès entre 60.000 i 72.000 dòlars. "Si tornés a perdre's aquesta zona dels 57.000, es podria desplegar un moviment baixista més gran amb objectiu als 50.000. El primer objectiu passa per la zona dels 64.000. Sembla que el desequilibri observat entre oferta i demanda s'anivella", explica.

contador