Pocs moviments al mercat de les criptomonedes. Els actius digitals comencen la setmana força plans, amb caigudes després del tancament dels mercats asiàtics que estan intentant compensar al començament de la sessió europea. El bitcoin (BTC) se situa en aquests moments per sota dels 70.000 dòlars, nivell en què s'ha estat movent durant l'última setmana, mentre que l'ethereum (ETH) ronda els 3.550 dòlars.
- 98.563,68$
- 1,02%
El cert és que, després de les caigudes destacades observades a mitjans de març, el bitcoin s'ha mantingut relativament estable en aquests nivells, amb caigudes per sota dels 69.000 dòlars i alces que no han arribat a trencar per sobre dels 71.000 dòlars en una darrera setmana marcada per una manca d'activitat derivada de la Pasqua.
Tot i això, la relativa estabilització al voltant d'aquests preus actuals no ha servit per relaxar les dades de volatilitat que ha registrat el criptoactiu rei a l'últim mes. Segons dades de l'empresa d'anàlisi de criptomonedes Kaiko, la volatilitat a 30 dies del BTC va superar en 10 punts percentuals la de l'ETH, elevant-se fins a gairebé un 60% i suposant la dada més gran registrada l'últim any. "La baixa liquiditat i la fragmentació del mercat de criptomonedes, així com els possibles intents de manipulació, són factors que contribueixen a aquestes caigudes sobtades, que no s'assemblen a res del que s'ha vist als mercats tradicionals", expliquen des de la companyia parisenca.
Amb tot, els analistes de la companyia francesa destaquen que la volatilitat intradia continua estant "molt per sota" dels màxims assolits durant el mercat alcista del 2021, així com de l'enfonsament resultant de la crisi provocada per la pandèmia de la covid-19 el 2020. Aleshores, per què la volatilitat sembla tan alta? Segons aquests experts, per dos factors: una concentració dels episodis de més turbulències durant els horaris en què els mercats occidentals estan oberts i perquè el repunt s'ha donat després d'un període de volum i volatilitat "inusualment baixos", cosa que fa que les recents fluctuacions "semblin més pronunciades".
Així mateix, Kaiko assenyala que la propera reducció a la meitat o 'halving' de la xarxa Bitcoin, programada per al 20 d'abril, podria afegir més volatilitat a la criptomoneda reina. Aquest procés, que serà el quart a la història de la cadena de blocs després dels 2012, 2016 i 2020, augmentarà l'escassetat del BTC en reduir la recompensa per bloc minat a la meitat, fins als 3,125 BTC. Normalment, els halving solen coincidir amb períodes alcistes en els mesos previs i en els posteriors a la seva compleció.
Tot i això, els experts son una mica més cauts en aquesta ocasió. La raó és que la criptomoneda reina ha superat el pic de l'anterior mercat alcista (69.000 dòlars) al mes de març passat. Simon Peters, expert en criptoactius d'eToro, opina que la pujada podria ser menor que altres vegades, ja que el guany percentual s'ha anat reduint de manera progressiva amb cadascuna de les reduccions anteriors a la meitat. De la mateixa manera, altres analistes creuen que és possible que es doni un cas de "comprar les notícies i vendre l'esdeveniment", cosa que podria provocar una liquidació "excessiva" al mercat.
Des d'un punt de vista tècnic, Javier Molina, analista sènior d'eToro, veu una consolidació de nivells entre els 69.000 i els 71.500 dòlars. "Aquest tipus d'ajustaments temporals son molt positius per a la continuació de la tendència principal. Això suposa que, com a manera de digerir els moviments previs, es passa a una sèrie de sessions de consolidació prèvia a la continuació del moviment previ", explica.
Aquest expert assenyala que, si els preus superen els 72.000 dòlars, la zona de control següent es troba "als màxims històrics delimitats pels 73.000". "Per sobre, descobriment de preus. Per sota, suport inicial als 68.000. Si aquesta referència es perd, directes als 61.000 dòlars", conclou.