bitcoin 3132574 1920 1024x683

Pocs moviments al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) es manté força pla des d'ahir i intenta consolidar els 40.000 dòlars recuperats ahir després de diverses sessions sota pressió. Per la seva banda, l'ethereum (ETH) està patint una mica més i intenta mantenir uns 2.200 dòlars que va arribar a abandonar aquest dijous.

A la resta d'altcoins moviments majorment a la baixa. Destaquen les alces de l'1,5% en avalanche (AVAX) i del 2,6% en tron (TRX), un dels pocs tokens amb saldo positiu la darrera setmana. D'altra banda, cardano (ADA), solana (SOL), XRP, dogecoin (DOGE) i polkadot (DOT) cauen amb moderació en les darreres 24 hores.

La narrativa del mercat continua estant dominada pels fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de bitcoin al comptat. En els darrers dies, els fluxos de sortida observats al fons Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) han opacat completament les importants entrades a la resta d'aquests productes d'inversió a causa de la mida significativament més gran d'aquest ETF. No obstant, el pitjor ja podria haver passat.

Segons els experts de JP Morgan, gran part de la presa de beneficis vista en GBTC podria haver arribat al final. Les estimacions del banc novaiorquès mostren que les sortides d'aquest fons han superat els 4.300 milions de dòlars, 1.300 milions dels quals s'han traslladat a altres fons amb comissions de gestió més barates. Tot i això, aquests experts adverteixen que, si Grayscale no canvia ràpidament aquestes comissions o alguns dels seus competidors, com iShares Bitcoin Trust (IBIT) de BlackRock o Fidelity Advantage Bitcoin ETF (FBTC), arriben a una mida suficient per competir amb GBTC en mida i liquiditat, el fons podria tornar a patir.

Amb tot, no tot són notícies positives. Eric Balchunas i James Seyffart, analistes d'ETF de Bloomberg, han assenyalat que els fluxos nets d'aquests productes d'inversió en criptomonedes han estat negatius per primera vegada des de la seva aprovació l'11 de gener passat. D'acord amb aquestes xifres, els 10 ETF de bitcoin al comptat (incloent-hi GBTC) van registrar una sortida neta de 158 milions de dòlars dimecres. Cal assenyalar dos factors importants: el primer, que els volums i els fluxos diaris poden ser molt volubles i no particularment indicatius d'un canvi de tendència, i segon, que només GBTC registra fluxos negatius nets.

"No sé qui necessita sentir això. Però els ETF no són el mercat en si. Sí, ara són una gran part del pastís, però hi ha molt més al pastís. Les entrades a ETF de BTC poden coincidir amb la caiguda dels preus de bitcoin. Les sortides poden coincidir amb la pujada dels preus. Els fons són un subconjunt de l'equilibri entre oferta i demanda que dona lloc a un preu. No són l'única peça de la demanda o l'oferta al mercat. Creieu-me: si els fluxos dels ETF prediguessin com es mouen els mercats, seria ric", ha apuntat Seyffart al seu compte de X (antiga Twitter).

Balchunas ha assenyalat que els fluxos nets totals durant els primers 9 dies de cotització superen els 800 milions de dòlars i que hi ha senyals molt positius. Una d'elles, la mida assolida per IBIT i FBTC, els actius sota gestió (AUM, per les sigles en anglès) superen els 1.800 milions i els 1.600 milions de dòlars, respectivament. D'altra banda, ARK 21Shares Bitcoin ETF (ARKB) i Bitwise Bitcoin ETF (BITB) han aconseguit fluxos d'entrada nets de més de 500 milions de dòlars, cosa que "seria considerat un èxit per a qualsevol llançament d'aquestes característiques al primer mes" .

Cal destacar que els fluxos d'entrada nets a l'espai, sense comptar la influència de GBTC ('Big Nine'), superen els 5.200 milions de dòlars i els AUM d'aquest grup se situen als 5.000 milions de dòlars.

contador