bitcoin 2007769 1920 1 1024x718

El mercat de les criptomonedes intenta recuperar-se després d'un mal començament de setmana. El bitcoin (BTC) escala fins als 61.700 dòlars després de sumar més d'un 1% les últimes 24 hores i s'allunya dels 58.000 dòlars que va arribar a tocar dilluns a última hora. Aquest ha estat el nivell més baix al qual ha cotitzat la criptomoneda reina des de principis de maig.

  • 63.342,68$
  • 3,10%

Pel que fa a les altcoins, l'ethereum (ETH) també millora i intenta consolidar els 3.400 dòlars aconseguits ahir, encara que en aquests moments cotitza per sota d'aquest llindar. A la resta del mercat el signe és mixt, encara que no hi ha moviments cridaners: solana (SOL), dogecoin (DOGE) o cardano (ADA) pugen amb moderació, mentre que altres criptomonedes com XRP o toncoin (TON) retallen.

Sigui com sigui, la veritat és que no està sent un bon mes per al bitcoin. La criptomoneda reina s'ha deixat un 10% des del començament de juny i la seva taxa de domini, que expressa la capitalització del BTC en comparació amb la resta del mercat, se n'ha ressentit greument. En aquests moments, aquesta mètrica se situa al 53,4% després de registrar el descens més important en un sol dia des del 12 de gener. Aquesta dada pot donar a entendre que els inversors s'estan desprenent del seu bitcoin força més ràpid que d'altres actius.

Un dels motius que sembla haver conduït a aquesta situació és el programa de reemborsaments de l'extinta criptoborsa Mt. Gox. Els responsables del procés de liquidació de la companyia van anunciar al començament de setmana que començarien a tornar els 140.000 BTC sostrets en un ciberatac el 2014 als usuaris afectats.

Segons els analistes, aquesta circumstància ha generat una gran por que hi hagi un excés d'oferta al mercat, ja que molts inversors podrien estar disposats a vendre el seu bitcoin malgrat les últimes caigudes, ja que el preu és molt més alt que quan ho van adquirir. Sense anar més lluny: la criptomoneda reina cotitzava al tancament del 2014 als 320 dòlars. Amb tot, altres experts opinen que la pressió de venda podria ser menor del que s'esperava i que els últims moviments són exagerats. "Els creditors que volien vendre el seu bitcoin han tingut ara més de 10 anys per fer-ho mitjançant la venda dels seus crèdits de fallida a inversors més a llarg termini", ha assenyalat Sam Callahan, analista sènior de Swan Bitcoin, en declaracions concedides al digital CoinDesk.

D'altra banda, al mercat tampoc no li ha agradat gaire que Alemanya hagi començat a vendre grans quantitats de bitcoin. Segons dades d'Arkham Intelligence, el govern federal va vendre uns 200 tokens de bitcoin, d'uns 6.500 tokens, i en les últimes hores hauria mogut 400 BTC més, valorats en més de 20 milions de dòlars, a les criptoborses Coinbase i Kraken amb intenció de vendre'ls. Moviments com aquests podrien continuar pressionant a la baixa la criptomoneda reina.

Així mateix, altres analistes destaquen que les darreres caigudes del bitcoin podrien traslladar-se als mercats tradicionals. Segons Barry Banister, estrateg en cap de renda variable de Stifel, els moviments de la criptomoneda reina s'han vist molt afectats per la retallada de previsions de baixades de tipus de la Reserva Federal (Fed) i la seva correlació amb la renda variable convida a pensar que hi pot haver caigudes en l'S&P 500 i, sobretot, en el tecnològic Nasdaq.

"L'excés de liquiditat arran dels grans repartiments de la covid-19 ha fet que el bitcoin es correlacioni amb el Nasdaq 100 des del 2020, però recentment l'afebliment del bitcoin assenyala una imminent correcció d'estiu de l'S&P 500 i una fase de consolidació", detalla. De la seva banda, Michael Kramer, fundador de Mott Capital Management, apunta que, "si el bitcoin serveix com a indicador de liquiditat, llavors ens diria que la liquiditat al mercat està caient i que el Nasdaq 100 hauria de seguir el seu exemple i baixar també". "Pot ser que tampoc sigui tan bon senyal per a Nvidia, perquè Nvidia també ha seguit força bé el bitcoin", afegeix.

Per part seva, Simon Peters, analista expert en criptoactius d'eToro, apunta que el rang en què està atrapat el bitcoin (60.000-72.000 dòlars) no és estrany, ja que "la volatilitat o el moviment lateral en els preus és un comportament típic després d'un esdeveniment de halving (reducció a la meitat de la recompensa per bloc minat), ja que el mercat i els miners s'ajusten a la menor recompensa per bloc”. "No obstant, hi ha cert optimisme de cara als propers mesos. Després d'anys de taxes d'interès elevades, els bancs centrals a nivell mundial estan començant a reduir-les i afluixar les condicions financeres, cosa que generalment ha estat favorable per als preus de les criptomonedes", explica.

En aquest sentit, la dada clau de la setmana és l'índex de preus de les despeses de consum personal, també conegut com a deflactor de consum privat o índex PCE, que es coneixerà divendres. Aquest indicador és un dels favorits de la Fed per orientar la seva política monetària, per la qual cosa un informe del PCE també per sota de les previsions podria augmentar les probabilitats que la primera retallada de taxes de la Fed es produeixi abans del previst aquest any.

contador