
El mercat de les criptomonedes tracta de recuperar-se de les últimes i abruptes caigudes. El bitcoin (BTC) es mou al voltant dels 89.000 dòlars després de perdre ahir els 90.000 dòlars per primera vegada des de novembre. Al seu torn, el ethereum (ETH) remunta a prop d'un 4% a les últimes 24 hores i se situa a prop dels 2.500 dòlars.
- 82.281,23$
- -3,49%
Les pujades són més importants en 'altcoins' com XRP, que repunta a prop d'un 8%. Binance coin (BNB), cardano (ADA), solana (SOL) o dogecoin (DOGE), entre altres, pugen entre un 4% i un 5%.
Segons els analistes de CoinDesk, aquesta recuperació és natural, ja que els últims descensos van provocar que els actius digitals estiguessin "sobrevenuts" després de tocar un mínim de cinc mesos en un índex de sentiment i d'un esdeveniment de liquidació a gran escala, per la qual cosa "podrien veure alleujament a curt termini". A més, l'or va caure sensiblement dimarts després d'encadenar diverses jornades renovant màxims, encara que a aquestes hores del matí torna a avançar.
No obstant això, els dubtes del mercat no s'han dissipat. Les caigudes a l'esfera dels criptoactivos es produeixen després d'un augment de la tensió i la por al mercat, que cada vegada posa més en dubte les perspectives econòmiques després de l'últim anunci aranzelari del president nord-americà Donald Trump. El dilluns passat, Trump va assegurar que els aranzels del 25% a les importacions del Canadà i Mèxic "continuaran segons el planejat" i començaran a aplicar-se al març, una vegada hagi expirat la "pausa" d'un mes concedida a principis de febrer. A més, Bloomberg va informar que el govern dels EUA també estudia endurir les restriccions a l'exportació de xips a la Xina, especialment els que estan destinats al desenvolupament de la intel·ligència artificial (IA).
Totes dues matèries són bastant sensibles per a les criptomonedes. D'una banda, els actius digitals han caigut amb força després de cada anunci aranzelari de Trump: després de donar a conèixer els aranzels a Mèxic i el Canadà, el bitcoin va caure gairebé fins als 90.000 des dels 105.000 dòlars i també va cotitzar a la baixa amb els anuncis de tarifes a l'alumini i a l'acer i també amb els aranzels recíprocs. Per un altre, les accions tecnològiques, especialment aquelles vinculades a la IA, s'han correlacionat estretament amb el criptoactiu rei als últims temps.
Estrategs com Kathleen Brooks, directora de recerca d'XTB, destaquen que la incertesa i la volatilitat "estan en augment", circumstància que "podria ser el preludi de moviments més grans" a les borses. Per part seva, Chris Beauchamp, analista cap de mercats d'IG, destaca que l'abrupta caiguda del bitcoin i les criptos "sembla estar impulsant el començament d'una venda més àmplia en altres actius" i tem que el mercat estigui "a la vora d'una volatilitat a gran escala". "Els inversors venen primer i pregunten després. L'atmosfera continua sent febril a nivell global", sentència.
Els temors són evidents, especialment al pla institucional. Bona prova d'això són els continus fluxos de sortida dels fons cotitzats (ETF, per les seves sigles en anglès) de BTC al comptat, que aquest dimarts van tancar el pitjor dia de la seva història, amb una sortida neta acumulada de 937,8 milions de dòlars.
Des d'inicis de febrer, les sortides netes superen els 2.000 milions de dòlars en aquests moments, amb prop de 1.500 milions abandonant aquest espai durant els últims dos dies. Per als experts, això reflecteix un clar desinterès dels inversors institucionals en aquests actius de major risc en un moment d'elevada incertesa al mercat. Una incertesa que Trump no contribueix a controlar.
Per això, els estrategs creuen que les pròximes dades econòmiques que es coneguin seran claus per a calmar els inversors davant l'expectativa d'una Reserva Federal (Fed) més dura de l'anticipat mesos enrere. Cal recordar que el banc central nord-americà va retallar la seva previsió de baixades dels tipus d'interès a només una, mentre que importants membres de l'organisme, com el president Jerome Powell, s'han mostrat cada vegada més cauts a l'hora de baixar el preu del diner als Estats Units.
Amb tot, les expectatives baixades de tipus han augmentat recentment, amb els mercats de predicció augmentant la probabilitat d'una retallada de taxes al maig en un 30% durant l'última setmana, i encara més de cara a juny. Això es produeix després que la confiança del consumidor estatunidenc caigués al febrer i registrés el major descens mensual des d'agost de 2021. Divendres es coneixerà el deflactor de consum PCE, l'indicador favorit de la Fed per a orientar la seva política monetària.