donald trump bitcoin 2
Freepik/Rawpixel/A.E.

Les criptomonedes continuen pujant. El bitcoin (BTC) suma un 1,3% a les últimes 24 hores i escala fins als 98.400 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) avança al voltant d'un 2,5% i intenta consolidar els 2.800 dòlars.

  • 90.955,68$
  • 4,71%

A la resta del mercat, la majoria d'altcoins cotitzen a l'alça. Binance coin (BNB), solana (SOL), dogecoin (DOGE), cardano (ADA) o tron ​​(TRX), entre d'altres, registren pujades que en alguns casos superen el 5%. Per part seva, XRP retrocedeix un 0,85% en les últimes 24 hores.

Sigui com sigui, la situació continua sent molt similar a la d'aquest dijous durant la qual ha estat una setmana amb molt poques novetats a l'espai de les criptomonedes. Una de les notícies més destacades l'ha protagonitzat la Comissió de Borsa i Valors dels EUA (SEC, per les sigles en anglès), que ahir va anunciar la creació d'una divisió encarregada de combatre el frau cibernètic i protegir els inversors al detall, que substituirà la Unitat Cibernètica i de Criptoactius.

Així, aquest equip ja no se centrarà només en perseguir estafes amb criptos, sinó també en aquelles que facin servir intel·ligència artificial (IA) o 'machine learning'. El 21 de gener passat, la SEC ja va comunicar la creació d'un comitè especialitzat en criptoactius que dotarà el sector d'un "marc regulador complet i clar".

En aquest sentit, els experts de JP Morgan creuen que el mercat està esperant que es materialitzin les iniciatives en matèria de criptomonedes de la nova Administració Trump. Segons la companyia novaiorquesa, el més probable és que es produeixin cap a la segona meitat de l'any, cosa que significa que els inversors institucionals probablement estiguin recollint beneficis a causa de la manca de catalitzadors a curt termini.

Les dades de la cadena de blocs semblen ratificar la visió del gegant bancari nord-americà, que assenyala que les últimes correccions han fet que els futurs de BTC i ETH s'acostin a la 'backwardation'. Aquest és un senyal de menor demanda i es produeix quan el preu d'un actiu al mercat de futurs és més baix que el preu al comptat. Sol passar quan s'espera que l'oferta d'un actiu sigui més abundant en el futur o quan hi ha menys demanda.

"Aquest és un desenvolupament negatiu i indicatiu de la debilitat de la demanda per part dels inversors institucionals que usen contractes de futurs regulats per la CME per obtenir exposició a aquestes dues criptomonedes", assenyala l'analista Nikolaos Panigirtzoglou.

Els fluxos de sortida als fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de BTC al comptat semblen ratificar aquest sentiment baixista. Segons dades de Farside Investors, aquests productes d'inversió han registrat sortides netes properes als 900 milions de dòlars des de l'inici del febrer, i aquest dijous han signat la pitjor dada de tot el mes amb una sortida neta de 364,8 milions de dòlars.

"Els ETF de BTC van experimentar una sortida de gairebé 600 milions a l'última setmana, trencant una ratxa de sis setmanes consecutives d'entrades positives. Això està alineat amb les tendències històriques, on els períodes de flux positiu sostingut solen ser seguits per una setmana negativa", assenyala Matteo Greco, analista d'investigació de Fineqia.

Segons CryptoQuant, la demanda decreixent, la "vacil·lant" activitat de la cadena de blocs i la manca de fluxos de liquiditat cap a les criptomonedes són alguns dels factors que podrien provocar una caiguda de BTC fins als 86.000 dòlars. Per exemple, les dades mostren que el creixement de la demanda va caure a 70.000 BTC recentment, des del pic de 279.000 BTC del 4 de desembre.

contador