Les criptomonedes no paren de caure des del començament de setmana. El bitcoin (BTC) es deixa una mica més d'un 1% a les últimes 24 hores i retrocedeix fins als 61.500 dòlars després d'arribar a repuntar per sobre dels 65.000 dilluns al matí. Per la seva banda, l'ethereum (ETH) continua sense estabilitzar-se per sobre dels 3.000 dòlars.
Per la seva banda, les altcoins mostren un signe dispar. XRP puja amb moderació, mentre que cardano (ADA) i toncoin (TON) pugen amb força, un 3% i un 7%, mentre que altres tokens com avalanche (AVAX), polkadot (DOT) o dogecoin (DOGE) cauen amb moderació i de manera dispar.
No hi ha hagut grans titulars al mercat de criptoactius, encara que això no resta importància a aquesta aparent apatia dels preus. Potser la notícia més gran ha estat que la junta directiva encarregada de supervisar el procés de reestructuració d'FTX ha anunciat que gairebé tots els creditors de la fallida criptoborsa recuperaran el que els deu l'empresa. En concret, els inversors, les reclamacions dels quals pugen a 50 dòlars o menys, rebran el 118% de l'import reclamat, segons ha revelat l'empresa. La companyia calcula que el 98% dels creditors rebran aquesta compensació.
"La companyia ha aconseguit els fons per pagar els clients a través de la venda d'un gran nombre d'actius que tenia, ja que, en el moment de la declaració de fallida, FTX amb prou feines mantenia el 0,1% del BTC i l'1,2% de l'ETH que els clients creien que tenia. En conseqüència, els deutors no s'han pogut beneficiar de la revaloració d'aquests tokens", explicava l'empresa, que va vendre, entre d'altres, la participació a l'empresa emergent d'intel·ligència artificial (IA) Anthropic per gairebé 900 milions de dòlars al març passat.
D'altra banda, el proveïdor de dades digitals CCData ha posat de manifest que l'abril, com es pensava, va ser un mes particularment feble per als actius digitals. Segons la companyia londinenca, el volum de negociació de criptomonedes va caure al quart mes de l'any per primera vegada en els darrers set mesos, llastat en bona mesura per les creixents tensions geopolítiques al Pròxim Orient i l'alentiment de les entrades de capital als fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de BTC al comptat. En concret, el volum acumulat als mercats al comptat i de derivats va caure un 43,8%, fins als 6,58 bilions de dòlars, una destacada reculada des del màxim històric de 9,12 bilions de dòlars aconseguit al mes de març passat.
La fortalesa de l'economia nord-americana també va fer efecte en els criptoactius, que als últims dies han respirat més alleujats després de conèixer una sèrie de dades macro més positives i, sobretot, les declaracions del president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell. Després de l'últim conclave del banc central, Powell va assegurar que els tipus d'interès no pujarien en el futur proper i va fer diverses picades d'ullet a una baixada durant els propers mesos, cosa que ha donat suport a la renda variable i altres actius de major risc durant les darreres jornades.
Cal recordar que, a les últimes setmanes, les perspectives de baixades de tipus són les que han mogut la narrativa imperant al mercat de criptoactius. Markus Thielen, fundador de 10x Research, advertia que el halving de Bitcoin no va tenir tant efecte com esperaven alguns inversors perquè, a banda d'estar força descomptat, era l'expectativa d'una retallada de tipus a la primavera o estiu el que més estava movent el preu dels criptoactius.
Per tècnic, Javier Molina, analista sènior d'eToro, destaca que, mentre el bitcoin mantingui els 59.000 dòlars, no pensaran en una correcció més gran. "Per dalt, resistència als 68.500 dòlars. Si els salta, intentarà atacar els 72.000 i donarà, en cas d'aconseguir-ho, senyal de nou impuls alcista", conclou.