ep archivo   el cge pide regulaciones en las criptomonedas para proteger a los inversores
BSM.UPF.EDU - Archivo

Les criptomonedes intenten començar la setmana amb bon peu. El bitcoin (BTC) intenta mantenir les moderades pujades aconseguides durant la sessió asiàtica: cotitza als 54.700 dòlars, un 5% menys que fa una setmana. Per part seva, l'ethereum (ETH) repunta una mica més i prova de consolidar els 2.300 dòlars aconseguits durant a les últimes hores.

  • 62.173,49$
  • 2,73%

Pel que fa a la resta d'altcoins, s'hi imposa el verd. XRP, solana (SOL), dogecoin (DOGE) o tron ​​(TRX), entre d'altres, pugen amb moderació, mentre que toncoin (TON) puja al voltant d'un 5% a les últimes 24 hores després de diverses jornades molt llastrada per la detenció de Pavel Durov, fundador de Telegram, a França.

La cosa no ha canviat gaire als darrers dies. El bitcoin cotitza a mínims de l'últim mes després d'intentar atacar els 58.000 dòlars després de la publicació de l'informe d'ocupació dels EUA divendres passat, que va acabar portant la criptomoneda reina a perdre els 53.000 dòlars. L'oscil·lació dels preus va provocar liquidacions de gairebé 50 milions de dòlars en només una hora als mercats de criptoderivats, ja que la volatilitat va agafar desprevinguts els operadors palanquejats, segons mostren les dades de CoinGlass.

L'esperat informe d'ocupació va mostrar que els Estats Units van crear 142.000 llocs de treball al mes d'agost, xifra que es va situar per sota de les expectatives del mercat. Segons experts com Michael Brown, estrateg de recerca sènior de Pepperstone, la dada "va contribuir poc a aclarir el debat sobre la reunió de la Reserva Federal (Fed) del setembre". "Els 'coloms' assenyalaran un ritme de refredament del creixement de les nòmines generals com a possible raonament per a una retallada de 50 punts bàsics. Mentrestant, els 'falcons' assenyalaran raonablement la falta d'un refredament més gran en comparació amb l'informe del juliol i el ràpid creixement dels guanys com a raons per iniciar el cicle de normalització amb un moviment més modest de 25 punts bàsics”, explica aquest analista.

Com diem, el mercat segueix sense tenir del tot clar el que farà la Fed el proper 18 de setembre. L'eina FedWatch de CME ha anat augmentant la probabilitat que dona a una retallada de 25 punts bàsics fins al 75%, quan fa uns dies ni tan sols arribava al 60%. Per part seva, la probabilitat d'una baixada més agressiva, de fins a 50 punts bàsics, s'ha reduït fins a un 25%, segons les xifres d'aquesta eina.

Alguns analistes argumenten que una retallada menor seria més beneficiosa per als actius de risc, ja que una retallada de 50 punts bàsics podria indicar que la Fed està cada vegada més preocupada per la possibilitat que l'economia nord-americana caigui en recessió. En canvi, altres es mostren més favorable a una baixada més important, ja que consideren que la Fed s'ha passat amb l'enduriment de la política monetària. Aquests últims citen les últimes caigudes observades al sector tecnològic, especialment de les inversions en intel·ligència artificial (IA), com a prova que els actius de risc estan en mala posició. A més, el fet que Warren Buffett (Berkshire Hathaway) hagi reduït la seva participació en Bank of America ha potenciat aquest sentiment baixista.

"En última instància, la naturalesa de la retallada (alcista o baixista) depèn de les dades econòmiques i dels comentaris de la Reserva Federal, però, en igualtat de condicions, segueixo considerant que 25 punts bàsics són millors per als preus dels actius que 50 punts bàsics", apunta Sean Farrell, director d'investigació d'actius digitals de Fundstrat. La dada d'inflació d'agost als EUA, que es coneixerà dimecres que ve, hauria de donar més pistes sobre quina serà la magnitud de la retallada.

Des d'un punt de vista tècnic, Javier Molina, analista sènior d'eToro, assenyala que els 54.000 dòlars "marquen una primera parada tècnica abans d'atacar el suport dels 49.000-50.000 dòlars". Aquesta marca és la "veritable referència que cal tenir en compte", ja que, si es perdés, "canviaria l'estructura principal del bitcoin".

"De moment els preus estan buscant zona de consolidació i caldrà estar-hi atents. Per dalt, necessitem veure cotitzacions per sobre dels 60.000 dòlars per pensar en la tornada a la zona del canal de consolidació baixista que domina el BTC actualment", explica.

contador