Les criptomonedes comencen dilluns amb bon to després d'un cap de setmana molt negatiu. El bitcoin (BTC) ha repuntat a les últimes 24 hores fins als 66.000 dòlars després de caure fins als 62.000 dòlars dissabte passat, mentre que l'ethereum (ETH) cotitza als 3.200 després d'enfonsar-se fins als 2.800 dòlars aquell mateix dia des dels 3.500 dòlars de divendres passat.
- 98.922,85$
- 0,95%
Les altcoins repeteixen aquest mateix patró. Destaquen les alces de més del 7% en tokens com a solana (SOL), així com altres pujades una mica menys voluminoses en XRP, dogecoin (DOGE), cardano (ADA) o avalanche (AVAX). Toncoin (TON) repunta gairebé un 10% després de les caigudes.
Les caigudes es van produir enmig de l'escalada de tensió a l'Orient Mitjà, que va arribar al cim amb l'atac iranià sobre Israel, l'impacte dels quals als mercats globals ha estat més que evident. Els inversors han fugit dels actius de risc, tot i que no han buscat cobertura en actius refugi tradicionals com el petroli o l'or, a causa del limitat abast de l'ofensiva de Teheran.
En un pla més exclusivament criptogràfic, els participants del mercat estan molt pendents del halving que tindrà lloc aquesta setmana entre el 19 i el 20 d'abril per quarta vegada a la història. Aquest procés, que reduirà a la meitat les recompenses per cada bloc minat a la cadena de blocs de Bitcoin amb l'objectiu de mantenir l'escassetat i augmentar-ne el valor amb el temps, tradicionalment ha estat molt alcista, encara que en aquesta ocasió els analistes i experts al mercat de criptoactius no tenen tan clar que el seu efecte en els preus del bitcoin i de les criptomonedes en general sigui tan notable.
"Com que la reducció a la meitat es produeix en un moment en què la liquiditat del dòlar és més escassa del que és habitual, afegirà propulsor a una furiosa venda de criptoactius", apunta Arthur Hayes, cofundador i antic CEO de l''exchange' BitMEX.
Per part seva, Javier Molina, analista sènior de mercats d'eToro, opina que el halving arriba en "un moment en què l'interès institucional a BTC està assolint nivells sense precedents", alhora que espera que l'impacte d'aquest procés " sigui encara més pronunciat a mesura que s'integri amb altres productes financers tradicionals”. "Aquesta combinació podria crear un "xoc d'oferta" en què la demanda superi significativament l'oferta disponible, exercint una pressió a l'alça sobre el preu de BTC. Òbviament, si aquesta demanda s'esvaeix, bé per caiguda dels mercats de risc, bé per recollida generalitzada de beneficis o per canvi d'expectatives, poc importarà tenir una oferta més reduïda", afegeix.
Per això, apunta, els inversors "haurien de preparar-se" per a una volatilitat més gran del mercat, ja que aquest esdeveniment podria exacerbar les fluctuacions de preus a curt termini. Segons Molina, els inversors estratègics ho poden veure com "una oportunitat per anticipar n els moviments del mercat i ajustar les seves carteres".
D'altra banda, alguns analistes assenyalen que la possible aprovació dels fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de BTC i ETH al comptat a Hong Kong podria suposar un fort impuls als preus, ja que facilitarà l'accés a l'exposició a actius digitals. Matrixport calcula que aquests ETF podrien generar una demanda de fins a 25.000 milions de dòlars.
Des d'un punt de vista tècnic, Molina destaca que la criptomoneda reina es manté dins del rang comprès entre els 60.000 i els 72.000 dòlars. Fins que no superi aquesta xifra, el bitcoin es mantindrà en "un procés de correcció en forma de consum de temps dins del rang". "Ara mateix, suport inicial als 62.000. Només si es perden els 59.000 pensarem en una correcció més gran. Per dalt, resistència als 68.500. Si els salta, intentarà atacar els 72.000 donarà, en cas d'aconseguir-ho, senyal d'un nou impuls alcista", conclou.