dl donald trump generic 20240326 3
Sharecast graphic / Josh White

Bon començament de setmana per a les criptomonedes. El bitcoin (BTC) ha guanyat un 3% durant la sessió asiàtica i se situa a prop dels 70.000 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) segueix la seva estela i s'acosta als 3.400 dòlars.

  • 57.968,93$
  • -2,47%

La resta d'altcoins també cotitza amb guanys. Solana (SOL), Binance coin (BNB) XRP, dogecoin (DOGE), cardano (ADA) i avalanche (AVAX), entre d'altres, repunten fins a un 4%. Per part seva, bitcoin cash (BCH) es dispara per sobre del 10%. Cap de les 15 criptomonedes més grans per capitalització de mercat cotitza amb saldo negatiu durant les últimes 24 hores.

El gran impuls al mercat ha arribat per part de Donald Trump. L'expresident dels Estats Units i candidat del Partit Demòcrata a l'elecció presidencial del novembre va assegurar a la Conferència Bitcoin 2024 de Nashville (Tennessee) que es compromet a crear una "reserva nacional estratègica" de bitcoins i a "mai vendre" els actius digitals incautats per el Govern si és elegit president.

"Vull que sigui encunyat, encunyat i fabricat als Estats Units. Si no ho fem nosaltres, ho farà la Xina", va afirmar Trump en la seva intervenció, alhora que va comparar la indústria de les criptomonedes amb "la indústria siderúrgica de fa 100 anys". "Amb prou feines es troben a la seva infància (les criptomonedes). Un dia probablement superaran l'or. No hi ha hagut mai res com això", va asseverar el candidat republicà.

Així mateix, Trump ha advertit que una nova victòria del Partit Demòcrata seria un desastre per a les criptomonedes, arribant a assegurar que "si guanyen les eleccions, tots vosaltres (els inversors en criptos) desapareixereu". "Seran despietats. Seran despietats. Faran coses i no ho creurieu", ha afegit. Val a dir que, malgrat la postura molt crítica de Biden, nombrosos analistes assenyalen que Kamala Harris podria tenir una visió molt més constructiva amb els actius digitals que el seu predecessor.

De la mateixa manera, Trump va prometre que, si finalment és elegit, destituirà el president de la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès), Gary Gensler, i va anunciar que nomenaria un "consell assessor sobre bitcoin i criptomonedes". Gensler ha estat una de les figures més reticents a la regulació de les criptomonedes, tot i que durant el seu mandat com a president de la SEC s'han aprovat els fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de BTC i ETH al comptat. Molts experts en criptoactius han criticat els plantejaments de "regulació mitjançant sanció" de Gensler en matèria de criptoactius en lloc de buscar més consensos entre indústria i regulador, així com legislacions més adaptades a la realitat dels criptoactius.

Paral·lelament, el bitcoin i altres actius com el BCH no donen mostres de debilitat tot i que el programa de reemborsaments de Mt. Gox continua el seu curs amb normalitat. Inicialment, alguns analistes creien que el BCH seria el perdedor en l'operació de Mt. Gox, ja que els reemborsaments per fallida donarien lloc a un percentatge desproporcionadament més gran de BCH al mercat en comparació amb el BTC, però aquest temor sembla haver estat infundat.

D'altra banda, sembla que la dada de l'índex PCE als Estats Units (cau, però menys del que s'esperava) ha donat confiança al mercat que la Reserva Federal (Fed) baixarà els tipus d'interès durant els propers mesos, ja que la inflació continua donant mostres que s'està moderant cap a l'objectiu del 2%. "Si bé no esperem que les notícies siguin tan bones els propers mesos, creiem que caldria una desagradable sorpresa a l'alça en la inflació entre ara i setembre per descarrilar la Reserva Federal de retallar les taxes en aquesta reunió (de setembre)", apunten els estrategs d'Oxford Economics.

Per tècnic, César Nuez, analista de Bolsamanía, destaca que el bitcoin "va aconseguir deixar un buit alcista" en acostar-se a la mitjana de 200 sessions, cosa que dona una mostra de "la fortalesa actual de les compres". "Després de superar la resistència dels 64,335 dòlars veiem com apunta els màxims de tots els temps que va dibuixar als 74.415 dòlars. El seu comportament en aquests preus és clau. Si aconsegueix superar-los es ficarà en pujada lliure amb el camí obert perquè puguem acabar veient una extensió de les pujades fins al nivell dels 85.000 dòlars”, explica.

contador