El bitcoin (BTC) torna a ser el principal protagonista al mercat de les criptomonedes. La criptomoneda reina se situa just per sota dels 72.000 dòlars després de marcar ahir nous màxims històrics al voltant dels 72.700 dòlars, segons dades de CoinGecko, i la seva capitalització de mercat ja supera la de la plata i la de gegants borsaris com Meta. La pujada del bitcoin des del començament d'any ronda el 70%, alhora que la volatilitat ha augmentat de forma notable a les últimes setmanes.
I és que, segons un informe de Kaiko Research, la volatilitat a 30 dies s'ha disparat a màxims d'abril del 2023 just després d'assolir un mínim anual tot just dues setmanes abans. Durant els últims dies, la criptomoneda reina ha caigut amb força després de registrar màxims en superar els 69.000 i els 70.000 dòlars, tot i que ara els moviments semblen una mica més continguts. A més, la companyia francesa assenyala que hi ha clares divergències entre els parells més volàtils BTC/USD i BTC/JPY respecte al més estable BTC/EUR, fet que interpreten com "un signe de fragmentació" del mercat que "podria empitjorar si la liquiditat segueix distribuint-se de manera desigual".
Aquests experts també destaquen que els mercats de derivats van registrar una quantitat significativa de liquidacions que han exacerbat la volatilitat. En concret, l'interès obert dels futurs perpetus del BTC va augmentar en gairebé 2.000 milions de dòlars el 4 de març, i va assolir un màxim "de diversos anys" de 15.000 milions de dòlars, abans de disminuir en 1.400 milions de dòlars l'endemà. "Les taxes de finançament han caigut des del seu màxim, però continuen sent altes, cosa que suggereix que la demanda alcista segueix sent forta", afegeixen.
Com explica CoinGlass, l'interès obert del bitcoin pot proporcionar informació sobre el sentiment dels participants del mercat cap a la criptodivisa. Per exemple, un interès obert a l'alça pot indicar un sentiment alcista creixent entre els operadors, mentre que un interès obert a la baixa pot indicar que el sentiment baixista augmenta. "En general, l'interès obert de bitcoin és una mètrica important al mercat de criptomonedes, ja que proporciona informació valuosa sobre el sentiment del mercat, l'activitat comercial i la liquiditat", apunten.
Aquest sentiment alcista ha estat impulsat, entre altres factors com la proximitat del halving (reducció a la meitat de les recompenses de la cadena de blocs), per l'entusiasme que envolta els fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de BTC al comptat. I és que, segons dades de CoinShares, les darreres entrades netes a l'espai dels fons d'inversió en criptoactius superaran el rècord de 10.300 milions del 2021 aquesta mateixa setmana, quan ni tan sols s'ha tancat el primer trimestre.
"El volum de bitcoin al comptat es va disparar fins als 51.000 milions de dòlars el 5 de març, arribant a màxims de diversos anys i superant els volums de negociació aconseguits l'última vegada que bitcoin va assolir el seu anterior màxim històric el novembre del 2021", expliquen des de Kaiko. Cal assenyalar que l'ETF IBIT, el fons de BlackRock, gestiona pràcticament tant bitcoin com MicroStrategy, més tenedor institucional de BTC, i està sorprenent fins i tot els més optimistes. La setmana passada, aquest fons va compensar per si mateix (2.000 milions de dòlars en entrades) les sortides observades a Grayscale Bitcoin Trust (GBTC, 1.600 milions de dòlars en sortides).
Eric Balchunas, analista d'ETF de Bloomberg, assegura que ja els ETF ja han tingut el que es podria considerar un gran any en només dos mesos i "han creat unes bones bases per créixer" des d'aquests nivells. Així mateix, al contrari del que opina JP Morgan, aquest expert creu que els ETF de bitcoin podrien superar els d'or. "Podria ser un objectiu massa fàcil", afirma.
En aquest escenari, és difícil no ser optimista amb les perspectives del bitcoin. Nombroses empreses d'anàlisi com Bernstein pronostiquen que la criptomoneda reina superarà els 100.000 dòlars en algun moment d'aquest any, tot i que encara li queda camí per recórrer fins a aquesta marca. "El bitcoin es mou avui en la dinàmica clàssica de demanda-oferta, però els casos d'ús no han seguit el moviment del preu. D'altra banda, els fluxos apunten a un BTC més alt i en fan una bona opció de diversificació, ja que la moneda es mou pels seus propis fonaments i no per les notícies tradicionals del mercat", explica Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, que creu que les dades macroeconòmiques podrien no fer efecte en aquest mercat alcista.
Tot i això, altres experts es mostren més cauts amb les perspectives a curt termini del bitcoin i es pregunten si aquest 'ral·li' té les potes curtes. En aquest sentit, els experts de Kaiko subratllen el “fort” desajust entre la profunditat de les ofertes i les demandes. Segons aquests analistes, la demanda "supera amb escreix" les ofertes en "un 2% del preu mitjà durant el període més llarg des de principis del 2021"; això, expliquen, suggereix que els operadors "han estat recollint beneficis a mesura que el BTC arribava a nous màxims", per la qual cosa podríem tornar a veure caigudes notables en les properes jornades.
A la resta del mercat, cal destacar que l'ethereum (ETH) es manté per sobre dels 4.000 dòlars i amb perspectives de grans pujades a les properes setmanes.