des pieces de bitcoin 20240102143737

Les criptomonedes comencen la setmana amb relativa calma. El bitcoin (BTC) retrocedeix amb moderació i se situa just per sota dels 67.000 dòlars després de repuntar un 8% als últims 7 dies. Per part seva, l'ethereum (ETH) es desinfla una mica i perd els 3.100 dòlars, encara que les pujades del 5% aconseguides a la setmana passada milloren la seva figura.

  • 62.864,63$
  • 2,32%

A la resta d'altcoins, els moviments són força similars. Criden l'atenció les pujades del 2% de la solana (SOL), així com de chainlink (LINK). Tot i això, el signe és negatiu en la majoria de tokens alternatius, amb caigudes d'entre el 2% i el 3% en criptomonedes com toncoin (TON), dogecoin (DOGE), cardano (ADA) o shiba inu (SHIB) i una mica més moderades en XRP.

Després de vuit setmanes de força inacció i creixent pessimisme, el bitcoin va aconseguir capgirar la truita a la setmana passada. Això s'ha degut, en bona mesura, a les dades macroeconòmiques conegudes recentment, les quals han mostrat una suavització de la inflació als Estats Units que podria ajudar la Reserva Federal (Fed) a baixar els tipus d'interès una mica abans que s'acabi aquest any.

En aquest sentit, el president de la Fed, Jerome Powell, es va mostrar una mica caut el 14 de maig passat en destacar que la seva confiança "no és tan alta com era" després de veure les lectures d'inflació dels primers mesos de l'any i que, per tant, no n'hi havia prou per fer un pronòstic clar sobre quin seria el full de ruta de la Fed al segon semestre del 2024. No obstant, el cap del banc central nord-americà sí que va recalcar que seria difícil que els tipus d'interès tornessin a pujar aquest any, encara que la política de la Fed passa per mantenir-se al nivell actual "durant més temps de l'esperat".

Un altre factor important en aquesta millora del sentiment han estat, com és habitual, els fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de BTC al comptat. Aquests productes d'inversió han tornat a veure els seus volums de negociació a nivells de mitjans de març, quan el bitcoin va assolir els últims màxims històrics. De la mateixa manera, les entrades netes de capital en aquests productes d'inversió també s'han accelerat i han ofert senyals molt positius com els 3 dies consecutius amb tancament positiu de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), que va sumar més de 50 milions de dòlars entre dimecres i divendres.

En aquest sentit, nombrosos registres reguladors han mostrat un interès creixent dels inversors institucionals en aquests productes cotitzats. Millennium Management, amb un patrimoni de 64.000 milions de dòlars, va revelar una posició de 2.000 milions de dòlars a l'iShares Bitcoin Trust (IBIT) de BlackRock a finals del primer trimestre. Per part seva, Elliott Management, dirigit per Paul Singer i amb un patrimoni de 70.000 milions de dòlars, també va revelar importants participacions en ETFs de bitcoin. A més, la Junta d'Inversions de l'Estat de Wisconsin, que gestiona els actius de jubilació i les pensions d'aquest estat, va mostrar una participació d'uns 100 milions de dòlars en l'IBIT de BlackRock.

Javier Molina, analista sènior de mercats d'eToro, assenyala que la demanda de BTC comença a augmentar entre els inversors a llarg termini, encara que "perquè el ral·li de preus sigui sostenible, aquest creixement s'ha d'accelerar més". "Si analitzem ara les compres diàries de BTC per part dels ETFs als EUA, s'han reduït a gairebé zero després d'haver aconseguit un pic a mitjans de març. És necessari un nou impuls en les compres d'ETFs per revitalitzar el creixement de la demanda. Així mateix, el creixement de la liquiditat en 'stablecoins' segueix sent lent.

Des d'un punt de vista tècnic, "res de nou a l'horitzó". Molina assenyala que el bitcoin continua atacant "sense èxit" la "zona clau" dels 68.000 dòlars. "Seguim consolidant dins del gran rang marcat pels 60.000-72.000 dòlars a l'espera de nous catalitzadors que en moguin els preus fora. Ara mateix, primera resistència als 66.800, per sobre, els 68.200 i els 71.000. Suports als 63.800 abans d'anar al suport clau dels 60.000. Només si es perden els 57.000 dòlars pensarem en una correcció més gran", conclou.

contador