Les criptomonedes cauen amb moderació aquest dimecres. El bitcoin (BTC) cedeix un 1,3% a les últimes 24 hores i cotitza al voltant dels 56.400 dòlars. Per part seva, l'ethereum (ETH) es deixa un 1,2% i manté els 2.300 dòlars.
- 97.197,99$
- -0,92%
El vermell també s'imposa a la resta de grans altcoins. Tokens com solana (SOL) o dogecoin (DOGE) cauen més d'un 2% i un 3%, respectivament, mentre que altres criptos com XRP, tron (TRX) o cardano (ADA) registren descensos més continguts.
Alguns analistes assenyalen que la victòria de Kamala Harris sobre Donald Trump al primer debat de la campanya presidencial dels EUA podria ser un factor que estaria exercint pressió sobre els actius digitals. Els republicans i Trump s'han mostrat molt més obertament favorables amb els criptoactius, mentre que els demòcrates i Harris, si bé han suavitzat la postura presa durant la presidència de Joe Biden, no acaben d'adoptar una postura constructiva amb la indústria de les criptomonedes.
Sigui com sigui, el que segueix movent el mercat continua sent una barreja de diferents factors macroeconòmics i cripte específics, i els primers són els més influents en aquest moment. En aquest sentit, la lectura d'inflació dels EUA que es coneixerà aquest dimecres ajudarà a entreveure quina serà la magnitud de la retallada de tipus d'interès de la Reserva Federal (Fed), una qüestió que preocupa cada vegada més el mercat.
Durant els darrers dies, nombrosos estrategs han alertat que una retallada de 50 punts bàsics (pb) podria donar un missatge equivocat sobre el risc de recessió i ser molt nociu per als actius de risc. Markus Thielen, fundador de 10x Research, adverteix que una baixada d'aquesta mida serà "un motiu de més preocupació" per al mercat i que la Fed "va darrere de la corba, en no haver percebut senyals de debilitat del mercat laboral després d'haver estat sorpresa amb la guàrdia baixada al juliol". A aquesta hora del matí, l'eina FedWatch de CME atorga un 67% de probabilitat que la retallada sigui de 25 pb.
En aquest context, les criptos fa diverses jornades que estan exposades a una volatilitat elevada que tampoc no ha assegut bé als productes d'inversió en actius digitals. Sense anar més lluny, els fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de bitcoin al comptat van experimentar sortides netes cada dia durant la setmana passada i van augmentar la seva ratxa negativa fins als vuit dies consecutius de pèrdues. És la primera vegada que això passa des que els fons van començar a cotitzar al gener. A més, el fons IBIT de BlackRock va registrar el tercer dia amb sortides netes, el segon en només dues setmanes.
Tot i això, experts com Eric Balchunas, analista d'ETF de Bloomberg, apunten que, encara que aquesta caiguda dels fons cotitzats de bitcoin pugui semblar preocupant, és més aviat un senyal de creixement saludable. "Així és com neixen i maduren moltes categories d'ETF. Res puja en línia recta (pel que fa a fluxos) mai perquè els ETF donen servei a inversors i operadors a llarg termini", ha explicat aquest estrateg, que creu que aquests productes d'inversió "han fet una bona feina en mantenir el bitcoin fora de l'abisme". "Han salvat el cul de bitcoin un parell de vegades durant els últims dos mesos, des de profunditats reals, reals", ha afegit.
Per part seva, els experts de Binance Research consideren que tots aquests factors no són indicatius d'una tendència negativa a llarg termini. "Les fluctuacions del mercat són d'esperar i els fonaments a llarg termini de la indústria de les criptomonedes es mantenen sense canvis i molt forts", apunten aquests analistes.
"El mercat de criptomonedes ha evolucionat significativament durant els darrers anys. Amb la incorporació de més actors i l'augment del capital que flueix cap al mercat, la nostra indústria és ara més madura. A causa de l'entorn actual del mercat, és menys probable que es produeixin moviments de preus de 10x a 100x en comparació amb fa uns anys. Això reflecteix un panorama de mercat més estable i madur, cosa que és positiva per a la sostenibilitat del sector a llarg termini”, subratllen.