Fortes pujades al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) ha pujat amb moltíssima força durant la sessió asiàtica i ha superat els 71.000 dòlars per primer cop en quatre mesos. A finals de setembre, la criptomoneda reina va arribar a posar a prova els 53.000 dòlars.
- 98.411,56$
- 4,55%
El ral·li del bitcoin també ha impulsat les altcoins. L'ethereum (ETH) puja més d'un 4% a les últimes 24 hores i recupera els 2.600 dòlars. Altres tokens com solana (SOL), XRP, cardano (ADA) o avalanche (AVAX), entre d'altres, pugen entre un 2% i un 3%. A més, els criptomemes shiba inu (SHIB) i dogecoin (DOGE) es disparen un 8% i un 15%, respectivament.
Segons els analistes, aquest sobtat repunt es produeix a la confluència de diversos factors. És a dir: un nou cicle de retallades de tipus per part dels principals bancs centrals, excepte el Banc del Japó, combinat amb un considerable estímul monetari i fiscal per part de la Xina; la influència dels grans fluxos d'entrada de capitals als fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de bitcoin al comptat, que recentment van registrar la seva millor setmana des del juliol; i l'augment de la confiança que el republicà Donald Trump, candidat més proscrit, sigui el vencedor a les eleccions nord-americanes del 5 de novembre.
Així mateix, els moviments de la criptomoneda reina se situen en línia amb la seva tendència històrica a l'octubre, el seu mes tradicionalment més alcista: començament tebi, segona setmana de consolidació i segona meitat de fortes pujades. Des del començament de mes, el bitcoin ja ha pujat més d'un 10% després de retrocedir amb ganes durant els primers compassos del mes.
"Lent, lent i després de cop" és el mantra que estem veient cada cop més, no només en criptomonedes, sinó també en or, en què els participants del mercat els estan utilitzant progressivament per expressar el que s'ha convertit en una tendència de protecció contra la devaluació", assenyala Chris Weston, director de recerca de Pepperstone.
Segons aquest expert, la "imprudència fiscal" als Estats Units, el Japó i altres governs de mercats desenvolupats és "el nucli" d'aquesta estratègia. "Encara que la manca d'interès a equilibrar despeses futures amb ingressos no és nova, la idea de posicionar carteres per cobrir la creixent amenaça de devaluació, que abans es veia com una postura aïllada, està guanyant força i, en el cas de bitcoin, sembla que la persecució està en marxa”, apunta.
"La pregunta evident és si aquesta tendència pot seguir i assolir un nou màxim històric, que no és lluny. Al meu entendre, aquesta no és una tendència per apostar en contra en aquest moment, ja que el BTC té una història de tendències de preus duradores. Sembla que, llevat que les probabilitats de Trump als mercats d'apostes disminueixin dràsticament, l'impuls cap al BTC i el cripto en general continuarà, especialment si l''home que vol fer dels EUA la llar de les criptomonedes' manté el seu enfocament fiscal expansionista", assenyala Weston.
D'altra banda, els experts recorden que la criptomoneda reina es correlaciona estretament amb els actius de risc, especialment amb els valors tecnològics i amb el selectiu Nasdaq. Per això, els inversors hauran d'estar molt pendents dels resultats empresarials que es publiquin a les properes jornades, ja que qualsevol decepció o sorpresa podria provocar un tomb en els preus. Alphabet (matriu, de Google) donarà a conèixer les seves xifres aquest dimarts al tancament de la sessió a Wall Street, mentre que Microsoft i Meta ho faran dimecres i Amazon i Apple, dijous.
"Qualsevol 'ral·li' al mercat de risc podria afavorir el seu creixement. La recent sincronització amb actius de risc i el suport a les dades 'onchain' aporten senyals positius per als inversors", apunta Javier Molina, analista sènior de mercats d'eToro.