Inacció total en les criptomonedes. El bitcoin (BTC) continua encallat als 64.000 dòlars després de pujar lleugerament a les últimes 24 hores, període durant el qual va arribar a perdre els 63.000 dòlars en un moment donat. Per la seva banda, l'ethereum (ETH) es manté als 3.100 dòlars després d'una última sessió gairebé sense moviments.
- 94.403,91$
- -2,67%
A les altcoins s'imposa el vermell. Solana (SOL), toncoin (TON) i cardano (ADA) cotitzen amb pèrdues a l'entorn de l'1%, amb els dos primers apropant-se al 2%. Avalanche (AVAX) també cau, però amb molta més moderació, mentre que XRP repunta amb timidesa. Criden l'atenció les pujades del 2% en shiba inu (SHIB) i tron (TRX).
Com us estem explicant durant tota la setmana, sembla que els pronòstics més optimistes sobre el halving eren, precisament, molt optimistes. La quarta reducció a la meitat en la curta història de la xarxa Bitcoin no ha estat l'indiscutible i immediat impuls alcista que alguns esperaven, ja que la criptomoneda reina amb prou feines ha repuntat un 0,5% durant l'última setmana, alhora que altres actius s'han mostrat molt volàtils durant els darrers cinc dies de negociació.
La companyia francesa d'anàlisi de cadena de blocs Kaiko afirma que, històricament, l'impacte a curt termini ha estat "desigual", encara que a llarg termini hagi estat més positiu per als preus de les criptomonedes. Tot i això, opinen que basar-se només en dades passades no només no permeten oferir una anàlisi encertada, ja que, vist el que s'ha vist, és molt probable que els inversors hagin tingut temps suficient per descomptar l'efecte de la reducció a la meitat en els preus.
Així mateix, aquests experts destaquen que l'escenari en què s'ha produït aquest últim halving no té res a veure amb els anteriors. Markus Thielen, fundador de 10x Research i analista expert en criptoactius, avisava als dies previs que "gran part" de la pujada del bitcoin es basava "en perspectives errònies", ja que estava basada en les expectatives que la Reserva Federal (Fed) retallaria els tipus d'interès abans del que ara mateix descompta el mercat: una o dues vegades i no abans del setembre. Alguns comencen a preguntar-se fins i tot si la Fed podrà ser capaç de baixar els tipus aquest any.
De fet, el Producte Interior Brut (PIB) dels EUA va donar un altre cop de realitat als ànims dels més optimistes. L'economia no només va mostrar un creixement molt menor al del quart trimestre del 2023 i a l'esperat pel consens, sinó que l'índex de preus del PIB es va situar lleugerament per sobre de les previsions, al 3,1%, enfront de l'1,6% del trimestre anterior. La decebedora dada d'inflació va espantar els inversors, tenyint de vermell les borses i disparant el bo del Tresor nord-americà a 10 anys a màxims del novembre de l'any passat.
Així mateix, els fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de BTC al comptat van experimentar sortides netes de 217 milions de dòlars, amb Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) augmentant la sortida setmanal en més de 400 milions de dòlars i tornant a despertar dubtes sobre el futur. Segons JP Morgan, la correlació entre els preus dels ETF de bitcoin i els fluxos d'entrada s'ha debilitat, i ha caigut d'un màxim de 0,84 al gener a 0,60 durant les últimes jornades, cosa que sembla donar raó a Thielen quan advertia que els inversors s'estan fixant més en l'aspecte de la macroeconomia que no pas en els moviments de l'espai de les criptos.
"La realitat és que la reducció de Bitcoin a la meitat no serà per si sola un catalitzador per a una carrera alcista sostinguda durant els propers 12 a 18 mesos. Pot ser que hagi gaudit d'enormes beneficis després de les reduccions anteriors a la meitat, però l'últim esdeveniment es produeix quan la classe d'actius està madurant i les condicions macroeconòmiques segueixen sent incertes", destaquen des de Kaiko, alhora que subratllen que la criptomoneda reina s'haurà de mostrar com "una opció d'inversió atractiva per als nous inversors", cosa que només aconseguirà amb una "demanda creixent" i una "liquiditat sòlida".