El mercat era plenament conscient que la presa de beneficis en el bitcoin havia d'arribar. Però el que molts esperaven que passés quan la creació de Satoshi Nakamoto depassés la fita històrica dels 20.000 dòlars, sembla haver passat a 500 dòlars de distància de la millor marca obtinguda mai per la moneda de xifrat. Les constants pujades fins al màxim de tres anys als 19.500 dòlars, que ha marcat en algunes cases de canvi, s'han vist reemplaçades per caigudes que han arribat a ser de l'11% aquest dijous, amb el preu de 16.000 dòlars com a suport que cal tenir en compte.
- 95.800,14$
- -1,11%
La correcció ha arribat al mercat per sorpresa i ha causat una caiguda de doble dígit per a la majoria d'altcoins -més del 15% per a ethereum, del 22% per a ripple i del 20% per a bitcoin cash, cosa que ha deixat una mossegada en la capitalització total de gairebé 12% -amb prou feines supera el mig bilió de dòlars-, mentre l'acumulat del bitcoin replega posicions fins als 321.000 milions de dòlars, des de la fita històrica de 350.000 milions d'aquesta mateixa setmana.
"Actualment, cotitzant a la baixa al voltant del 10%, el bitcoin s'enfronta a la seva primera prova real de pressió de venda en algun temps, i posa en prova la mitjana mòbil de 20 dies", assenyala Adam Vettese, analista d'eToro. "La presa de beneficis sempre va ser inevitable i els inversors ara intentaran comprendre si es tracta d'una reversió en l'impuls alcista o una simple pausa abans d'una altra oportunitat de conquistar els 20.000 dòlars", analitza.
A més, la fita de 2017 és un brutal nivell de resistència des d'on entrarà en pujada lliure, assenyala José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, per la qual cosa era previsible que fracassés en el seu primer intent. La criptomoneda ha augmentat un 75% durant els últims tres mesos i des dels mínims de març, s'ha disparat un sorprenent 400%, xifra que justifica una correcció de l'impuls previ per agafar aire i tornar-ho a intentar per sobre dels 20.000 dòlars.
Amb tot el ral·li actual no es pot considerar una "veritable carrera alcista", segons Naeem Aslam, analista d'Ava Trade. "Fins ara hem assistit a una recuperació", assevera, ja que el "veritable ral·li només començarà quan el preu superi els 20.000 dòlars". L'última vegada que la creació de Satoshi Nakamoto va escalar fins a aquesta cota va patir una brutal correcció que la va portar a caure fins als 3.000 dòlars l'any següent. Des de llavors, ha madurat prou com per "trencar aquest nivell i començar el següent moviment fins a l'objectiu dels 50.000 dòlars", explica Aslam.
Així, en general el sentiment és positiu en aquests actius i "hi ha algunes estimacions que prediuen que el bitcoin podria arribar als 89.000 dòlars a finals de l'any que ve", comenta Peters. Aquesta vegada el panorama és diferent, ja que la primera onada de pujades es va deure a una primerenca adopció per part d'uns pocs i dels veritables creients en la tecnologia, mentre que la segona va ser fruit de l'interès dels inversors especulatius. En aquesta ocasió es deu a un major interès corporatiu i institucional -Starbuck's ha realitzat proves per acceptar bitcoins, l'empresa de pagaments Square de Dorsey ha comprat bitcoins i el Greyscale Bitcoin Trust dels Estats Units continua augmentant els seus actius i, per tant, adquirint més bitcoins.
La criptomoneda per antonomàsia també ha tornat a posar en joc el seu paper d'actiu refugi aquest 2020 entre la crisi de la COVID-19 i les eleccions dels EUA. I a tot això cal afegir el halving de maig, quan l'oferta de noves criptomonedes en circulació es va reduir a la meitat, la qual cosa incrementa intrínsecament el preu. De fet, aquestes continuades reduccions, que se succeiran fins que es mini l'últim bitcoin -el subministrament total està fixat el 2021 i es preveu que s'arribi als 2.140-, donen força a aquells que es fixen en aquest actiu des del punt de vista merament de la inversió.