Durant els 13 anys d'història del bitcoin, setembre sol ser un mes que se li entravessa a la moneda digital per antonomàsia i el de 2021 no ha estat diferent. Amb la divisa digital ancorada en un estret rang entre 40.000 i 44.000 dòlars, els analistes esperen que l'espelma mensual tanqui, almenys, al voltant dels 43.000 dòlars, xifra que no suposaria una caiguda catastròfica, ja que s'hauria deixat una mica menys del 9%. Amb tot, serà el pitjor final de mes des del maig, una situació que es repeteix pràcticament a tot el mercat.
- 95.780,93$
- -1,30%
En aguantar al voltant dels 43.500 dòlars aquest 30 se setembre, els analistes apunten que octubre veurà incrementar els volums de negociació en aquest mercat i es veurà una millora en el preu després de la força subjacent de la marca dels 40.000 dòlars, nivell de suport que ha aguantat tota la pressió baixista d'aquest mes.
La primera onada de vendes la va deslligar El Salvador, quan el país va oficialitzar el bitcoin com a moneda de curs legal. En un clar moviment sell the news, el criptoactiu no va tenir força per superar amb comoditat els 50.000 dòlars, un nivell de preus que s'ha convertit en la bèstia negra de la creació de Satoshi Nakamoto, ja que tots els intents dels últims mesos de superar aquest preu han fracassat -malgrat que els màxims del mes es troben al voltant dels 52.000 dòlars-.
D'aquí, l'actiu digital va caure cap als 44.000 dòlars, on es va mantenir més o menys en rang als 47.000 dòlars fins a la crisi desencadenada per les pors d'una fallida de promotor xinès Evergrande, que van provocar caigudes per sota dels 40.000, amb mínims mensuals al voltant dels 39.700. segons CoinMarketCap. El 24 de setembre, la prohibició de la Xina a les activitats amb monedes digitals va tornar a precipitar les vendes.
A la resta del mercat, el panorama no ha estat molt millor i altcoins com l'ethereum podrien veure un tancament de mes amb caigudes del 30%. Pel que fa a la capitalització total, apunta que no aconseguirà liquidar setembre per sobre dels 2 bilions de dòlars.
Aquest comportament fa pensar experts com Craig Erlam, d'Oanda, que la correcció que està en marxa serà més gran en el futur, tot i la resistència del suport anteriorment esmentat. "Però hi ha un suport massiu al voltant dels 40.000 dòlars i una determinació per evitar un col·lapse a través de l'important nivell psicològic", subratlla l'analista.
"Potser els alcistes esperen que el seu amic Elon Musk vingui a salvar el dia si aguanten prou, tal com ho va fer al passat quan va mostrar una resistència similar entre maig i juny al voltant dels 30.000 dòlars", afegeix, amb certa ironia. "Una fallada en aquest suport podria fer que la venda s'accelerés i podria caure al voltant dels 36.000 dòlars. Un moviment per sobre dels 45.000 dòlars pot suggerir que l'impuls s'ha inclinat, de nou, a favor dels 'bous', però és una batalla costa amunt", conclou.
De totes maneres, aquesta jornada presenta un important repte per a la criptodivisa reina, ja que el Congrés dels EUA votarà la llei d'infraestructures que preveu recaptar 1 bilió de dòlars i que contempla importants impostos sobre l'activitat en monedes digitals. L'atenció està especialment en la definició de bròker, que pot provocar certa volatilitat, però és poc probable que els comptes de tenidors es vegin afectades, subratllen els experts.