illustration montre les crypto monnaies bitcoin ethereum et dogecoin 20230404094027

Les criptomonedes cauen en aquest començament de setmana. El bitcoin (BTC) intenta mantenir els 41.000 dòlars després d'un parell de jornades de retallades, mentre que l'ethereum (ETH) cedeix una mica més i se situa al voltant dels 2.160 dòlars.

Nombrosos analistes creuen que la criptomoneda reina està travessant una fase de lleugera correcció després d'unes darreres pujades molt destacades. L'últim mes, el bitcoin ha marcat nous màxims anuals més d'una vegada, arribant a superar els 44.000 dòlars, i ha confirmat les tesis d'aquells experts que defensaven un final d'any per sobre dels 40.000 per a l'actiu digital més gran del món.

Segons les dades d'IntoTheBlock, aquestes últimes caigudes es produeixen a causa d'un interès dels inversors per fer caixa amb el bitcoin després dels últims repunts. Durant la setmana passada, més de 800 milions de dòlars en bitcoin van entrar a les criptoborses, cosa que sol ser interpretat com un clar senyal que els tenidors estan disposades a vendre les seves posicions per aconseguir un benefici. De fet, la criptomoneda reina va tancar la setmana amb pèrdues després de 8 consecutives de guanys, posant fi així a la seva ratxa positiva més gran des del 2017.

Amb tot, el sentiment predominant al mercat, d'acord amb l'Índex de Por i Cobdícia Cripto ('Crypto Fear & Greed Index') continua sent d'elevada "codícia", per la qual cosa es podria produir alguna correcció més en el futur proper. Així mateix, aquest indicador suggereix que la creença del mercat és que el bitcoin continuarà pujant. Els principals arguments, com s'ha vist les últimes setmanes, continuen sent els fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de BTC al comptat i la postura més tova de la Reserva Federal (Fed).

D'una banda, la majoria dels experts creuen que la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès) acabarà aprovant els ETF al comptat proposats per BlackRock, Grayscale i una desena d'empreses més. Aquestes dues companyies han estat protagonistes durant els darrers dies, ja que la primera s'ha reunit amb el regulador per explicar-li alguns canvis realitzats al seu producte d'inversió, l'objectiu del qual és tractar de facilitar l'accés a grans entitats bancàries, i el segon pel canvi de to que ha propiciat a la SEC.

La setmana passada, Gary Gensler, el president del regulador nord-americà, va reconèixer que les últimes derrotes judicials, com la que va patir davant Grayscale, havien obligat la SEC a reconsiderar la seva aproximació al sector de les criptomonedes. Cal recordar que la Justícia dels Estats Units va fallar a favor de Grayscale el mes d'agost passat i va ordenar al regulador que es tingués en compte la petició de la companyia per revisar el fons Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) i convertir-lo en un ETF al comptat.

De l'altra, la Fed va sorprendre la setmana passada amb un gir 'dovish' en suggerir que hi haurà tres reduccions dels tipus d'interès el 2024. Si bé el president Jerome Powell es va negar a cantar victòria en la lluita contra la inflació i a descartar noves pujades dels tipus d'interès, sí que va reconèixer que l'enduriment de les taxes oficials ja no era "el cas base" del banc central nord-americà. El consens tracta ara de pronosticar quan serà el moment en què la Fed executi el seu anunciat cop de volant, amb una àmplia majoria inclinant-se per una primera retallada de tipus el mes de març vinent, segons dades de l'eina FedWatch de CME.

A la resta del mercat, moviments similars. Grans 'altcoins' com XRP, cardano (ADA), solana (SOL), avalanche (AVAX) o dogecoin (DOGE) cauen amb força aquest dilluns.

contador